Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската Дума търси намесата на чужди сили в случая с Навални


Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин разпореди на парламентарната комисия по сигурност и борба с корупцията да разследва дали зад "предполагаемото отравяне" на опозиционера Алексей Навални не стоят "чужди сили".

Критикът на Кремъл Алексей Навални е в кома и се лекува в Берлин, където беше транспортиран от Русия като личен гост на канцлерката Ангела Меркел. На 20 август той се почувства внезапно зле и загуби съзнание. Според германската клиника "Шарите" става дума за отравяне с неизвестно вещество. Русия отхвърля версията за отравяне.

Председателят на Долната камара на руския парламент изрази задоволството си от факта, че канцлерката Ангела Меркел е откликнала и е оказала помощ на Навални.

„Иска ми се да вярвам, че тя щеше да постъпи по същия начин, ако ставаше въпрос за всеки друг руски гражданин, а не само за радикален опозиционер“, посочи Володин.

В изказването си той допусна, че в случая с Навални може да става дума за провокация от страна на Германия и други държави от Евросъюза, като целта е предизвикването на нови обвинения срещу Русия. Според Володин инцидентът с Навални се използва за натиск върху Москва, която се обяви против всякаква външна намеса във вътрешните работи на Беларус.

Във вторник ЕС поиска прозрачно разследване на отравянето. Това направиха и отделни държави, включително България, Франция и Германия.

„Изключително сме обезпокоени от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата „Шарите“ в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер. Настояваме руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване“, се казва в съобщение на българското министерство на външните работи.

Алексей Навални е един от основните критици на властите в Москва и основен водач на опозицията. През годините е арестуван десетки пъти. Той е лидер на нерегистрираната партия "Русия на бъдещето". През 2013 г. той спечели 27% от гласовете в изборите за кмет на столицата Москва. През 2018 г. Централната избирателна комисия не го допусна до участие в президентските избори.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като прибързани твърденията на германските лекари за отравянето на опозиционера. Той посочи, че засега не вижда повод за разследване на инцидента, за което призоваха европейските лидери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG