Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Незабавно, независимо и обективно". България настоява за разследване на отравянето на Навални


"Настояваме руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване“, се казва в съобщение на българското външно министерство.
"Настояваме руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване“, се казва в съобщение на българското външно министерство.

България настоява за незабавно, независимо и обективно разследване на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това стана ясно от съобщение на Министерството на външните работи, разпространено във вторник вечерта.

„Изключително сме обезпокоени от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата „Шарите“ в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер. Настояваме руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване“, се казва в съобщението.

На 20 август Алексей Навални се почувства внезапно зле по време на полет, прекосяващ Сибир. Самолетът кацна аварийно в Омск, където Навални остана два дни, преди да бъде транспортиран за лечение в Германия. Той не е излизал от кома в последните вече шест денонощия. От клиниката посочиха, че става дума за отравяне с неизвестно вещество.

Във вторник ЕС поиска прозрачно разследване на отравянето. Подобни декларации направиха и отделни страни членки на съюза. „Франция изразява дълбоката си тревога от този престъпен акт, извършен срещу водеща фигура в руския политически живот“, заяви в комюнике министерството на външните работи в Париж. „Отговорните за това деяние трябва да бъдат идентифицирани и дадени на съд“, се казва още в съобщението.

На фона на международните реакции Русия определи твърденията на германските лекари за отравянето на опозиционера като "прибързани", стана ясно от изявление на прессекретаря на Кремъл Дмитри Песков. Според него това е била първоначалната версия и на руските лекари, но те не са установили конкретно вещество.

В понеделник от клиника "Шарите" съобщиха , че става дума за отравяне с неизвестно вещество, което вероятно е от групата на инхибиторите на холинестеразата. Поглъщането на тези отрови предизвиква излишък на ацетилхолин, което нарушава функциите на мозъка. От болницата в Омск не се съгласиха със заключението, като посочиха, че не са открили следи от такова вещество в организма на Навални.

Навални е лидер на нерегистрираната партия Русия на бъдещето и един от най-известните водачи на опозицията в Русия. През 2013 г. той спечели 27% от гласовете в изборите за кмет на столицата Москва. През 2018 г. Централната избирателна комисия не го допусна до участие в президентските избори. Като мотив беше използван фактът, че през годините той многократно е арестуван. Навални е автор на един от най-четените блогове за политика и стои и зад най-значимите разследвания за корупция в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG