Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Излишен шум". Кремъл не вижда защо да се разследва отравянето на Навални


22 август 2020 г. Медици извеждат Навални от болницата в Омск, за да го транспортират за лечение в Германия.
22 август 2020 г. Медици извеждат Навални от болницата в Омск, за да го транспортират за лечение в Германия.

Москва не вижда основание да се разследва отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. Това стана ясно от изявление на прессекретаря на Кремъл Дмитри Песков, цитиран от "Интерфакс".

Песков се аргументира с това, че когато става дума за отравяне, трябва да е ясно какво е отравящото вещество, докато в случая с Навални веществото не е назовано. Обвиненията, че Кремъл е организирал отравянето, са "излишен шум", каза той.

На 20 август Алексей Навални се почувства внезапно зле по време на полет, прекосяващ Сибир. Самолетът кацна аварийно в Омск, където Навални остана два дни, преди да бъде транспортиран за лечение в Германия. Той не е излизал от кома в последните близо шест денонощия.

В понеделник от германската клиника "Шарите" съобщиха , че става дума за отравяне с неизвестно вещество, което вероятно е от групата на инхибиторите на холинестеразата. От болницата в Омск не се съгласиха със заключението, като посочиха, че не са открили следи от такова вещество в организма на Навални.

"Не разбираме защо нашите германски колеги толкова бързат, като употребяват думата "отравяне". Това беше една от първите хипотези, които разглеждаха нашите лекари, но веществото засега не е установено", каза Дмитрий Песков по време на брифинг във вторник.

Според говорителя на Кремъл лекарите в Германия не са казали нищо по-ново от руските си колеги. Всички лекари имат еднакъв материал за изследване, но изводите им се различават, каза Песков.

Алексей Навални е последният случай на опонент на Кремъл, пострадал от вещество с неизвестен произход. В много случаи разследването е затруднено именно заради невъзможността да се установи причинителят на инцидента. Критиците на Кремъл смятат, че в лаборатории на руските тайни служби се експериментира с нови отрови за политическа употреба, чието разпознаване не може да се извърши незабавно.

През 2003 г. разследващият журналист Юрий Шчекочихин почина след отравяне от неизвестен характер. През 2004 г. журналистката Анна Политковка погълна неизвестна отрова с чая, който си поръча в самолет, но оцеля; тя беше убита с огнестрелно оръжие две години по-късно. През 2006 г. бившият руски агент Александър Литвиненко почина в Лондон след покушение с радиоактивно вещество. През 2015 и 2017 опозиционният политик Владимир Кара-Мурза на два пъти се озова в болница след необяснимо отравяне. През 2018 г. двойният агент Сергей Скрипал беше заразен с неизвестния тогава "Новичок", а издателят на "Медиазона" Пьотр Верзилов пострада от отравяне.

Самолетът, с който Навални беше транспортиран в Германия, както и клиниката "Шарите", преди две години помогнаха да се спаси животът и на Верзилов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG