Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майкрософт: Хакери от Русия, Китай и Иран се целят в кандидат-президентските кампании в САЩ


Хакери от Русия, Китай и Иран са взели на прицел кандидат-президентските кампании в САЩ с приближаването на изборите през октомври. Това предупреди американският софтуерен гигант Майкрософт. Държавите, изброени от компанията, съвпадат с тези, споменати в оценки на американските разузнавателни служби, отбелязва ДПА.

Майкрософт съобщи, че кибератаките, които идват от Китай, неуспешно са взели на прицел кампанията на кандидат-президента на Демократическата партия Джо Байдън и свързани с нея организации. Китайските хакери са направили опит за атака и срещу "влиятелна личност, която едно време е била свързана с Тръмп".

"В последните няколко седмици Майкрософт установи кибератаки, насочени срещу лица и организации, играещи роля в идните президентски избори, в това число и неуспешни атаки срещу хора, свързани с кампаниите на Тръмп и Байдън", каза Том Бърт, вицепрезидент на Майкрософт.

Руските хакери са били свързани с групи, оперирали през 2016 г., посочва софтуерната компания. Те са действали срещу консултанти на демократите и на републиканците, както и срещу американски мозъчни тръстове, срещу Европейската народна партия и британски политически партии.

Иранските хакери са се опитали да вземат на прицел Белия дом и кампанията на Доналд Тръмп, но са се провалили. Официална оценка на американското разузнаване показва, че Китай подкрепя идеята за победа на Байдън над Тръмп, докато Русия е фокусирана върху оклеветяване на Байдън, припомня ДПА.

Асошиейтед пред отбелязва, че Майкрософт не е направил оценка кой чужд киберпротивник представлява най-голяма заплаха за изборите в САЩ, но сред киберекспертите има консенсус, че руската намеса е най-сериозна.

Майкрософт смята, че хакерските групи, действащи сега, са същите, за които американското правителство каза, че са атакували кампанията на кандидатката на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън преди четири години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG