Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво правят българите в чужбина, когато само с викане на "оставка" не става


Протестиращи българи в Брюксел в централата на ЕНП
Протестиращи българи в Брюксел в централата на ЕНП

Протестите с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев продължават вече повече от два месеца. Българи по целия свят също организират протести на местата, където живеят в подкрепа на сънародниците си в България. Те добавят още едно искане - електронно и дистанционно гласуване.

Някои от българите в чужбина са убедени, че викането на "оставка" е полезно, но когато става дума за малък брой хора, това често е глас в пустиня. Затова в последните седмици вече има нова тактика - протести на конкретни места, където могат да бъдат забелязани от тези, които взимат решенията. Като пред канцлерството в Берлин, където работи Ангела Меркел, пред Европейската комисия в Брюксел или на "стените" на някои от европейските политици в интернет.

Защо точно пред канцлерството в Берлин? То е еквивалентът на българския Министерски съвет в Германия. Идеята на сънародниците ни е да привлекат вниманието на германските политици върху ситуацията в България. Протестиращите изпращат покани и до германски депутати и медии. За съжаление обаче казват, че не са получили желания отговор.

Дискусията на протестиращите българи в Берлин
Дискусията на протестиращите българи в Берлин

Акции организират и българите в Брюксел. В рамките на две седмици те успяват да посетят централата на Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, и да внесат писмо до председателя на партията Доналд Туск и до шефа на групата в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер. В него те поставят въпроси за подкрепата на ЕНП към ГЕРБ и министър-председателя Бойко Борисов и ги призовават за коментар на протестите в България.

Протестиращи българи на среща в централата на АЛДЕ в Брюксел
Протестиращи българи на среща в централата на АЛДЕ в Брюксел

Успяват да посетят и централата на Алианса на демократите и либералите в Европа (АЛДЕ), в който членува ДПС. Срещат се с началника на отдел "Комуникации" Дидрик де Шатзен. Те внасят и писмо до председателя на АЛДЕ Ханс ван Баален и предеседателя на групата на либералите в ЕП, "Обнови Европа", Дачиан Чолош. През юли по повод акциите край „Росенец“, шефът на европейските либерали написа в Туитър, че е срамота „да бъде атакуван от екстремисти“ Ахмед Доган - човекът, който заслужава уважение за това, че е е въвел етническия мир в България.

Тогава Чолош също призова в България „да се уважава правото на собственост на една опозиционна партия и нейните лидери, без фалшиви кампании и лична агресия“. Два дни по-късно с нов туит той благодари на реакциите, които е получил на туита си и призна, че информацията му за събитията не е била коректна.

Впоследствие евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк беше категоричен, че не са подвеждали европейските си партньори и обвини съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в политическа провокация спрямо личността на Ахмед Доган.

В тази връзка протестиращите питат каква ще бъде позицията на АЛДЕ по случая "Росенец" и по-конкретно ситуацията, в която ДПС подаде некоректна иформация към европейските си партньори.

На 18 септември АЛДЕ ще проведе вътрешна дискусия за събитията в България и Де Шатзен е уверил протестиращите, че тяхното писмо ще бъде част от дневния ред.

В началото на юли председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер изрази подкрепата си за българското правителство, като тогава той разпространи специална позиция, в която се казваше, че "каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години".

Тази негова позиция провокира протестиращите да се организират в социалните мрежи, като онлайн акцията им беше посветена на това да пишат коментари под публикациите на Вебер във Фейсбук. Постовете му обикновено събират няколко десетки коментари, а последните няколко са засипани със стотици въпроси от български профили, написани на английски език. Те питат политика как е възможно да подкрепя демокрацията в Беларус, а да не вижда какво се случва в България и дори открито да подкрепя управляващите.

Този въпрос беше засегнат и по време на изслушването на зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни въпроси (LIBE). Румънската евродепутатка Рамона Стругариу от ЕНП дори каза, че вижда "поразителни прилики" между Беларус и България, които са позорни за европейска държава.

Българите по цял свят продължават своите протести под надслов "Не сте сами", с които подкрепят своите сънародници в България в исканията им за ефективна борба с корупцията и върховенство на закона. Следващите протести ще се проведат през почивните дни.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG