Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шест институции провериха ресторанта на арестувания Веселин Денков


Ресторант "Воденицата" се намира в столичния квартал "Драгалевци"
Ресторант "Воденицата" се намира в столичния квартал "Драгалевци"

Шест институции, сред които Икономическата полиция и Българската агенция по безопасност на храните, проведоха проверки в ресторант „Воденицата“ в София в петък вечер. Регионалната здравна инспекция, Националната агенция по приходите, пожарната и Инспекцията по труда също участваха в специализираната акция, провела се в работно време за заведението, казва управителят на ресторанта.

В петък вечер около 19:30 часа представителите на различните институции са влезли във „Воденицата“, смущавайки клиентите и персонала,разказват от екипа на заведението в публикация във Фейсбук. Според тях всички извършени проверки не са констатирали нарушения, а присъствието на инспекторите и полицаите е накарало персонала да се почувстват „изплашени и несправедливо застрашени на работното си място“.

Собственик на ресторанта в квартал „Драгалевци“ е Веселин Денков, познат с прякора си "Весо Брадата". На 1 септември той е задържан на граничен пункт „Калотина“, намиращ се на границата със Сърбия. Заедно с него е била дългогодишната му приятелка Ивайла Бакалова.

Срещу Денков има повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, а в четвъртък Специализираният апелативен съд е решил да остави ресторантьора за постоянно в ареста. Денков отрича обвиненията срещу него.

"Очевидно това е поредица от предприети срещу него действия и очевидно дейността на заведението няма пряка връзка към обвинението. Едно обвинение, което общо взето се базира само на слухове и на показания на свидетели с тайна самоличност и свидетели, които нямат преки и непосредствени впечатления", каза адвокатът на Денков Стоимен Чакалов пред бТВ.

"Не знам с какво е свързано. Казаха ми, че неговите проблеми в момента са, защото са го видели на протестите. Ирония на съдбата е, че едно от заведенията му е точно там и той просто е минавал", каза Бакалова в интервю за бТВ.

На 4 септември служители на НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" едновременно се появиха на проверка в централата на веригата за детски играчки “Хиполенд”, а проверки бяха извършени и в магазините на веригата. Собственикът на бизнеса Мариан Колев открито подкрепя протестиращите от над 2 месеца срещу правителството и главния прокурор и участва в демонстрациите заедно със свои служители. Данъчните са открили несъответствие от 9 лева и 60 стотинки между наличните пари в касата и това, което пише в касовата книга.

В същия ден втори бизнес е бил подложен на проверки, след като служителите му са били спрени от полицията на път за протеста в София. Те са пътували в брандиран бус на фирмата. Става дума за винарна "Загрей" в Пловдивско, която е била проверена от 4 държавни институции едновременно. Нередности не са били открити.

Едно от основните обвинения на протестиращите е, че държавни институции биват използвани в ползва на управляващите и прокуратурата. Многократно министър-председателят Бойко Борисов, министрите в кабинета му, както и представители на правосъдната система и прокуратурата отричат да има подобни зависимости, влияещи на работата им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG