Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ал Кайда" заплаши "Шарли ебдо", след като препечата карикатурите на Мохамед


Терористичната организация "Ал Кайда" заплаши да нападне отново редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който повторно публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед, съобщава американската група SITE, специализирана в следенето на джихадистки организации.

Повод за повторната публикация е началото на съдебния процес за терористичната атака срещу редакцията на изданието през януари 2015 г., когато бяха убити 12 души. Тогава централният офис на списанието беше атакувано от двама братя джихадисти като отмъщение за публикуването на 12 карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед. Други петима души загинаха през следващите няколко дни по време на преследването и залавянето на заподозрените, които атакува и полицейски офицер и еврейски супермаркет.

Делото срещу 14 души, които са обвинени в предоставяне на помощ и съдействие на двамата ислямисти атентатори, започна на 2 септември. Самите извършители загинаха непосредствено след атаката.

Публикацията на „Ал Кайда“ е с дата 11 септември и предупреждава "Шарли ебдо" да не мислят, че случаят през 2015 г. е бил „еднократен“. Терористичната организация казва, че има същото съобщение за френския президент Емануел Макрон, каквото е имала за предишния държавен глава Франсоа Оланд, защото той е позволил повторното публикуване на карикатурите.

Два дни след излизането на новия брой на списанието, на чиято корица са 12-те оригинални карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед, Макрон защити изданието. „Правото да осмиваш и правиш карикатури, дори на религията, е неотменна част от това да си французин“ каза президентът.

„Щом вашата свобода на изразяване не зачита никакви граници, подгответе се да се изправите пред свободата на нашите действия“, заплашва джихадистката организация в публикацията си, част от специално издание, което отбелязва годишнината от най-голямата терористична атака на „Ал Кайда“ срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Директорът на френското сатирично списание Лорент Сорис каза в съда, че не съжалява решението си да публикува карикатурите през 2015 г. Препечатваното им предизвика възмущение и критика от държавите Иран, Пакистан и Турция. Но според Сорис, който беше ранен сериозно в рамото по време на атентата, повторното им публикуване е трябвало да се случи.

„Ако бяхме се отказали от правото си да публикуваме тези карикатури, това би означавало, че още тогава сме били сгрешили в печатането им“, каза той.

Атаката срещу „Шарли ебдо“ беше първата от серия от терористични атаки, проведени от джихадисти във Франция, при които бяха убити над 250 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG