Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корнелия Нинова спечели втори мандат като лидер на БСП


Корнелия Нинова участва в митинг на БСП на 25 юли
Корнелия Нинова участва в митинг на БСП на 25 юли

Корнелия Нинова печели първия пряк избор за председател на БСП с 81,5 % от гласовете. За нея са гласували 43 228 социалисти. Това съобщи председателят на Централната комисия по провеждане на избора Емил Войнов, който представи на пресконференция предварителните резултати от гласуването тази сутрин.

Основният опонент на Нинова и доскорошна дясна ръка в партията Кирил Добрев печели 7 914 гласа, или 14.9%. Трети е Красимир Янков с 2.1%, а четвърти - Валери Жаблянов с 1.4%. Избирателите по списък, след заличаване на починалите и отпадналите към изборния ден, са 80 236. Гласувалите са 53 807 или 67,1 %, съобщи той.
За първи път в историята на БСП лидерът ѝ беше избран чрез пряко гласуване от всички нейни членове, а не само от делегатите на Конгреса. Според правилата, приети от Националния съвет на БСП, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на левицата, които имат право на глас. Още в събота след обяд от "Позитано" 20 обявиха, че активността е преминала прага от 50%.

По време на изборния ден се появиха обвинения за манипулации в полза на Нинова, както и призиви за бойкот от членовете, които не подкрепят настоящия лидер. Опонентите ѝ казаха, че централната комисия по избора работи в нейна полза, но в неделя нейният председател Емил Войнов определи вота като "честен, провеждащ се при равни условия, добре организиран и еталон за националните избори". Той каза още и че сигналите и жалбите са били незначителни.

Добрев каза, че застъпниците му не са били допускани до секции и са били "извергнати". Очакват се още жалби.

Така Корнелия Нинова печели първия пряк избор на лидер на БСП - процедура, която бе въведена по нейно предложение. Досега председател се избираше от делегатите на конгреса, които могат да бъдат най-много 800 души. Според промени в устава, които тя прокара, един лидер може да има най-много два мандата от по 4 години. Така това ще бъде вторият и последен мандат на Нинова начело на партията.

Нинова въведе също и максимален срок за работа на депутатите от БСП - до 12 години, след което социалистите нямат право да бъдат издигани за народни представители. Това ѝ донесе критики от дългогодишните депутати.

На 26 и 27 септември ще заседава 50-ият конгрес на БСП, на който ще бъдат избрани останалите ръководни органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG