Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предупреждения, препоръки и протести преди първия учебен ден


Учениците във Франция се върнаха в класните стаи на 1-ви септември
Учениците във Франция се върнаха в класните стаи на 1-ви септември

Следващата учебна година ще бъде по-трудна от миналата, която премина под знака на извънредното положение заради коронавируса, каза в интервю за БНР просветният министър Красимир Вълчев дни преди началото на учебната година. Той прогнозира, че до края на годината някои училища и детски градини ще изпитат затруднения, заради което ще се наложи актуализация на бюджета. Но няма да има необучени деца, защото са предвидени различни варианти, дори за преминаване към дистанционно обучение.

"Трябва ясно да кажем, че няма безрискова среда и училищата няма да бъдат безрискова среда, но ако спазваме мерките, ще сведем риска до минимум", каза Вълчев. Според него правилата, които Министерството на образованието издаде, са ясни и безспорни, но не могат да бъдат спазвани от абсолютно всички училища. Според него училищата се справят по-добре, когато имат по-голяма свобода и това се е доказало през месеците на извънредното положение.

Ако правилата се спазват училището би могло да е едно от най-безопасните места, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев за бТВ. Според него винаги, когато се събират много хора на едно място, рисковете се увеличават, но "сравнявайки риска от заразяване в училище, където се спазват всички указания за невзаимодействие между класовете, ако всичко това се спазва, училището ще е едно от най-безопасните места в обществото, защото сме на ясно, че детето може да се срещне с вируса навсякъде".

Той предупреди обаче, че не трябва да се продължава с масовото неспазване на мерките, което се наблюдава през последния месец.

"В рамките на 2-3 седмици сме на път отново да достигнем висоти, ако не се спазват мерките срещу коронавируса, предупреди Кунчев. Той посочи, че заболеваемостта в страната в последните две седмици е 24.8 на 100 хиляди, което определи като добро и ниско ниво.

За последното денонощие са регистрирани 92 нови случая на коронавирус в страната. Обичайно за почивните дни направените PCR тестове са по-малко - 2 330, а положителните проби са 3.95%. Починали са 4 души, с което броят на смъртните случаи от началото на заразата става 717. Излекуваните за денонощието са 8 души и с тях общият брой на оздравелите става 12 758. Установените случаи на коронавирус в страната от началото на пандемията са общо 17 891, като в момента активните са 4 416.

На 14 и 15 септември има планирани протести на родителите, които настояват носенето на маски в училище да бъде по желание, съобщи бТВ. Те казват, че няма клинични изследвания, които да доказват, че маските предпазват дори на 60%.

Всички училища се приготвят за началото на учебната година, разлепяйки инструкции по стените, предоставяйки дезинфектант, ръкавици и сапун. Междувременно десетки училища във Врачанско са без топла вода по информация на бТВ. Образователните власти обаче гарантираха, че до 15 септември този проблем ще бъде решен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG