Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шокиращ". Бивши британски премиери се обединиха срещу плана на Борис Джонсън за Брекзит


Джон Мейджър (ляво) и Тони Блеър (дясно) разговарят през 2014 г.

Бившите премиери на Великобритания Тони Блеър и Джон Мейджър, изиграли ключова роля в постигането на мир в Северна Ирландия, призоваха депутатите да отхвърлят правителствените планове за погазване на споразумението за Брекзит с ЕС. Според тях "шокиращият" план на Борис Джонсън противоречи на международното право, ще навреди на мира в Ирландия и на репутацията на Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

В статия във вестник "Съндей таймс" Джон Мейджър и Тони Блеър, които са от две обикновено опониращи си партии, критикуват остро сегашното британско правителство, че "посрамва" страната със законодателство, което на места противоречи на сделката, която самият Лондон подписа, за да позволи плавното напускане на ЕС по-рано тази година.

Мейджър, министър-председател от Консервативната партия между 1990 до 1997 година, и Блеър, неговият наследник от лейбъристите за едно десетилетие, казват, че законопроектът за вътрешния пазар на премиера Борис Джонсън "поставя под въпрос самия интегритет" на Обединеното кралство.

"С това си действие правителство посрамва само себе си и поставя страната ни в неудобно положение", пишат двамата експремиери.

Планираното законодателство, което ще бъде обсъдено от британските законодатели през следващата седмица, доведе до гневна реакция в ЕС, тъй като то ще намали предварително договорения надзор на блока над търговията между Великобритания и Северна Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение между Лондон и Брюксел.

Британското правителство признава, че законодателството би нарушило международното право, но настоява, че това е застрахователна полица за евентуалния сценарий "без сделка".

Британският министър на правосъдието Робърт Бъкланд каза в неделя пред Би Би Си, че ще подаде оставка, ако прецени, че върховенството на закона е нарушено по неприемлив начин.

Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия официално не е член на Европейския съюз от 31 януари тази година. В момента тече 11-месечният преходен период, в който европейското законодателство продължава да действа на Острова. Целта беше това време да се използва, за да могат двете страни да договорят бъдещите си взаимоотношения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG