Връзки за достъпност

Извънредни новини

Липсва престъпление. Бившият заместник външен министър Христо Ангеличин окончателно е оправдан


Христо Ангеличин, бивш зам.-министър на външните работи във втория кабинет "Борисов"
Христо Ангеличин, бивш зам.-министър на външните работи във втория кабинет "Борисов"

Бившият зам.-министър на външните работи от втория кабинет „Борисов“ Христо Ангеличин окончателно е оправдан по обвинението му за безстопанственост заради планирано закупуване на телефонни интернет централи в български посолства. Това постанови Върховният касационен съд (ВКС) в понеделник. Специализираният наказателен съд осъди Ангаличин на 2 години условно по това обвинение, но апелативният спецсъд го оправда на втора инстанция. Сега Върховният съд слага край на процеса, потвърждавайки оправдателната присъда.

Тезата на Специализираната прокуратура беше, че Ангеличин е бил отговорен за планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Бившият външен министър от кабинета „Орешарски“ Кристиян Вигенин подаде сигнал за това в края на ноември 2016 г.

По случая няма нанесена вреда, но прокуратурата твърдеше, че благодарение на действията на разследващите е била предотвратена щета за бюджета в размер на 429 422 евро. Според обвинителния акт организацията за закупуване на въпросните телефонни интернет централи е била част от План за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.

Няма как в случая да се говори за безстопанственост при положение, че не са налице "значителни щети за предприятието или стопанството"

Върховният касационен съд обаче възприема тезата на защитата по делото, че бившият зам.-министър не е извършил престъпление в случая. Според окончателното решение по казуса повдигнатото обвинение на Ангеличин не е съставомерно – тоест, описаните от разследващите негови действия не могат да се квалифицират като престъпление по нито един текст от Наказателния кодекс.

В мотивите към оправдателната присъда се посочва още, че няма как в случая да се говори за безстопанственост при положение, че не са налице „значителни щети за предприятието или стопанството“.

„Няма спор по делото, че в края на месец ноември 2016 г. инкриминираните средства са заплатени от задграничните представителства на фирма „Балкантел“, която се задължила да им достави и монтира автоматични централи. Няма спор също, че дружеството установило невъзможност да изпълни договореностите поради липса на регистрация по ДДС в съответната чужда държава и на 05.12.2016 г. върнало средствата на задграничните представителства. Тези обстоятелства сочат, че доставчикът се е отказал от изпълнение на договора и е върнал полученото“, приема ВКС.

Разследването по случая е образувано 11 дни, след като дружеството връща обратно платената им сума по неизпълнения договор, а Ангеличин е привлечен под наказателна отговорност месец след това – на 16 януари 2017 г. Затова и върховните съдии правят категоричен извод, че към онзи момент платените средства вече са били върнати, следователно щета за Външно няма.

"Това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост"

„Това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост“, обобщава пресслужбата на ВКС, цитирайки и финалната част от решението на третата инстанция: „Възражението в касационния протест, че връщането на паричните средства следва да се цени само като смекчаващо вината обстоятелство е неоснователно.“

Това е второто дело, по което Ангеличин окончателно е оправдан, след като през април Върховният съд оневини него и бившия външен министър Даниел Митов по обвинения за безстопанственост и престъпление по служба. Процесът беше свързан със сключено между Външно и земеделското министерство споразумение за купуване на самолетни билети, което също не беше причинило щети на бюджета. Въпреки това прокуратурата твърдеше, че външното министерство не се е възползвало от отстъпките за билети, договорени от земеделското.

Даниел Митов и Христо Ангеличин бяха представителите на „Реформаторски блок“ във второто правителство на Бойко Борисов. След като то подаде оставка обаче, заедно с други свои колеги като Николай Ненчев (бивш министър на отбраната) и Петър Москов (бивш министър на здравеопазването) получиха серия от обвинения, които засега прокуратурата така и не успява да докаже.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG