Връзки за достъпност

Извънредни новини

Климатични промени или лошо управление? Пожарите в Калифорния влязоха в предизборната кампания в САЩ


Джо Байдън и Доналд Тръмп
Джо Байдън и Доналд Тръмп

Пожарникарите в американския щат Калифорния се борят с 29 големи горски пожара. От средата на август 25 души са загинали заради бедствието, а заради ветровете и ниската влажност има риск от още по-голямо разпространение на огъня, предупреди Националната климатична служба на САЩ. Подобна е и ситуацията в Орегон, където само за седмица 10 души починаха и десетки изчезнаха.

На този фон двамата основни кандидати за президент на САЩ – Доналд Тръмп, номиниран от Републиканската партия, и Джо Байдън, кандидат на демократите, влязоха в задочен сблъсък заради природното бедствие, което вкара темата за глобалното затопляне в техните предизборни кампании.

Джо Байдън критикува в понеделник факта, че Доналд Тръмп не обвързва пожарите с климатичните промени и нарече действащия президент „подпалвач“. Тръмп от своя страна хвърли вината за бедствието върху местните власти заради лошото по думите му управление на горите.

Какво казват Тръмп и Байдън за горските пожари

Тръмп се срещна с пожарникари и представители на местните власти в Калифорния в понеделник и одобри федерална помощ за най-пострадалите щати Калифорния и Орегон.

„Мисля, че проблемът е в управлението (на горите)“, отговори президентът на въпрос на журналист за горските пожари. „Другите държави нямат такива проблеми“, каза той. През последната година в Австралия и в Амазония имаше големи горски пожари.

Президентът и администрацията му и по-рано са изразявали становище, че отговорността за горските пожари е на местните власти заради лошото управление на ресурсите. Те смятат, че трябва да бъдат създадени пречки пред разпространението на евентуални пожари чрез намаляване на гъстотата на растителността на определени места.

Тръмп каза в понеделник, че проблемите в управлението на горите могат да бъдат решени бързо като така бъде намален рискът от пожари и разпространението им, докато борбата с глобалното затопляне изисква международно сътрудничество. „Когато става дума за климатичните промени, Индия ще промени ли подхода си? Китай ще промени ли подхода си? Или Русия?“, каза той в Калифорния.

Доналд Тръмп определи климатичните промени като „измама“ в началото на своя мандат като президент и през 2017 г. оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, което трябваше да очертае общ световен подход към глобалното затопляне. Конкурентът на Тръмп в предстоящите през ноември избори Джо Байдън е на противоположно становище по въпроса за климатичните промени, които са включени в предизборната му програма като една от основните кризи, заплашващи САЩ.

Байдън критикува в понеделник факта, че Тръмп не обвързва пожарите с климатичните промени, въпреки че учени намират такава връзка. „Ако имаме още четири години отричане на климатичните промени от Тръмп, колко предградия ще изгорят в горски пожари? Колко предградия ще бъдат наводнени?“, каза Байдън в дома си в щата Делауеър.

Спор между Тръмп и местните власти

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм каза в понеделник, че има нужда от повече усилия за по-добро управление на риска от пожари в горите. Според него обаче глобалното затопляне е ключов фактор за сегашното бедствие. Той изтъкна също, че 57% от горите в Калифорния са собственост на федералните власти, а не на щатските.

„От наша гледна точка науката и научните доказателства говорят сами – климатичните промени са реалност и те влошават положението“, каза губернаторът, който е представител на Демократическата партия, по време на срещата си с Тръмп.

Президентът от своя страна увери местните власти, че „ще застуди“. „Иска ми се науката да е съгласна с вас“, отговори ръководителят на агенцията по природни ресурси на Калифорния Уейд Крoуфут. „Всъщност не мисля, че науката е наясно“, каза още президентът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG