Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски закон не позволява екстрадицията на обвиняемите за отравянето на Гебрев


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Руското законодателство не позволява обвиняемите за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през 2015 г. – Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов, да бъдат екстрадирани в България. Това се казва в официално съобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), разпространено във вторник.

Това е първата позиция на държавното обвинение по случая, след като стана ясно, че разследването за отравянето на Гебрев, сина му Христо и производствения директор на завода "ЕМКО" Валентин Тахчиев е било спряно в края на август.

Разследващите припомнят, че тримата задочно обвинени руски граждани са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. За тях са издадени и Европейски заповеди за арест като от СГП са добавили към информацията за руснаците и ползвани от тях други самоличности – за Горшков – Егор Гордиенко, за Павлов – Сергей Лютенко, а за Федотов – Денис Сергеев.

"Въпреки тези процесуални действия, съществува пречка лицата да бъдат предадени на български власти, тъй като е налице правен регламент, забраняващ екстрадирането на руски граждани от територията на Руската федерация в друга държава", уточняват от прокуратурата.

Оттам допълват, че в рамките на разследването е проверена и хипотезата за участие на други лица в отравянето, "но данни за такива не са установени".

"В същото време са налице още четири други опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, всичките предхождащи конкретното разследване. Два от тези опити са извършени извън територията на България, но Гебрев не е заявявал тяхното извършване", се казва още в съобщението на СГП без да се дават повече подробности.

Разследващите опровергават твърдението на Гебрев, че българските власти не са поискали официална помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по случая. Както Свободна Европа писа през януари, прокуратурата първоначално е поискала съдействие от международната организация, но след като оттам е върнат отговор, че трябва да бъдат уведомени с вербална нота от правителството, това така и не е направено.

"Категорично не отговарят на истината твърденията, че българската страна не е предприела действия по търсене на експертна помощ от Организацията за забрана на химическо оръжие. В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им. Още повече, че финландската лаборатория "Верифин", където е изготвена приобщената по разследването експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО", заявяват от прокуратурата без да коментират обстоятелството, че финландската лаборатория беше ангажирана от самия Гебрев.

От държавното обвинение се посочват също, че все още се очакват отговорите на съдебните поръчки, изпратени по случая до различни държави. Става въпрос за Великобритания и САЩ. "Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна възможност се явява спиране на производство", завършва съобщението на СГП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG