Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов скок на броя на заразените с коронавирус в Европа. Индия се превръща в огнище


Жители на Калкута, Индия, чакат автобус на спирка на градския транспорт. Те са със задължителните за носене маски
Жители на Калкута, Индия, чакат автобус на спирка на градския транспорт. Те са със задължителните за носене маски

Наблюдава се увеличение на случаите на зараза с COVID-19 в Европа след като през пролетта страните от континента успяха да намалят разпространението на коронавируса, предаде Евронюз. Според медията някои страни като Албания, България, Чехия, Черна гора, Северна Македония отчитат по-голям дял на новозаразени през август, отколкото по-рано през годината.

Белгия, Италия и Великобритания, които са сред най-силно засегнатите европейски страни, отчитат увеличаване на заболелите, но поне засега не със стойностите от март и април. От трите държави данните от Великобритания изглеждат най-тревожни. В събота тя регистрира 3 539 нови случая.

Франция, Полша, Нидерландия и Испания вече се изправят пред втората вълна от масово разпространение на коронавирус и предприемат действия за нейното ограничаване, коментира Евронюз. Франция, например, съобщава за 10 561 нови случая, регистрирани на 12 септември - най-високият брой новозаразени за ден досега.

Някои от скоковете в отделни държави обаче могат да се обяснят просто с повечето тестове - много страни нямаха капацитета да правят тестове в толкова голям обем по-рано през годината, отбелязва телевизионният канал.

На този фон постъпват данни от Индия, които предизвикват притеснението на експертите от Световната здравна организация. Това е страната на второ място в света по брой на заразени - малко над 5 милиона. На първо място остават САЩ с 6.6 милиона заболели.

От известно време Индия отчита най-големите вскидневни скокове в броя на заразените, а в понеделник новите случаи бяха малко над 90 000 при 1290 починали. Страната сега тества около един милион души всеки ден, но много експерти смятат, че и това не е достатъчно и че е възможно истинският брой на заразените да е далеч по-голям.

Това беше потвърдено в няколко проучвания през последните седмици за тестване за антитела срещу вируса сред жители на мегаполисите Ню Делхи и Бомбай. Индийският съвет за медицински изследвания, отговорен за справянето с пандемията в страната, заяви миналата седмица, че проучването е показало, че още през май над 6 милиона души са били заразени.

Новите случаи на коронавирус, регистрирани през последното денонощие в България, са 155, сочат данните в Единния информационен портал към 00.00 ч. на 16 септември. От началото на пандемията през март броят на заразените достигна 18 216.

Активните случаи са 4423, от тях 734 са настанени в лечебни заведения като 46 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. За последните 24 часа са направени 4 312 PCR теста. Излекуваните са 127, с което общият им брой достигна 13 057. Починали през последното денонощие са 7 души, с които общият брой на смъртните случаи вече е 736

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG