Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз съм Марешки". "Воля" нарече присъдата на лидера си "заблуда на Брюксел", а БСП поиска оставката му


Депутатите от партия "Воля" демонстрираха в парламента подкрепа на лидера си Веселин Марешки с тениски с надпис "Аз съм Марешки"

Редовното пленарно заседание на парламента в сряда започна с демонстрация на депутатите от партия „Воля“ в подкрепа на лидера ѝ Веселин Марешки. Преди два дни той получи ефективна четиригодишна присъда за изнудване от Варненския апелативен съд. Решението обаче не е окончателно и предстои Марешки да го обжалва пред Върховния касационен съд.

Депутатите от парламентарната му група се появиха с бели тениски с надпис „Аз съм Марешки“ и в декларация, прочетена от колегата им Пламен Христов, обявиха, че е бил направен опит „да бъде употребен един почтен предприемач и политик за заблуда на Брюксел“.

Веселин Марешки, който е и зам.-председател на Народното събрание, е обвиняем заедно с Христов и колегата им Кръстина Таскова и по досъдебно производство за организирана престъпна група за изнудване, което се води от Специализираната прокуратура. Към момента обаче липсва публична информация на какъв етап се намира това разследване.

Парламентарната група на „Воля“ изигра ключова роля за събирането на минимално необходимата подкрепа от 120 подписа, за да бъде внесен прокета на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за нова конституция в началото на месеца. Въпреки че на няколко пъти декларира, че не подкрепя идеите за поправка на основния закон, накрая Марешки осигури 10 подписа от свои депутати. В противен случай управляващите нямаше да могат да внесат проекта за разглеждане, тъй като групите на БСП и ДПС се разграничиха от него.

„Единственото изречение в декларацията на „Воля“ може да бъде "Долу ръцете от Веселин Марешки", заяви от парламентарната трибуна депутатът Пламен Христов.

Той определи присъдата срещу Марешки, произнесена на втора инстанция в понеделник, като "жалък опит" България да заблуди Брюксел, че противодейства на корупцията в страната.

В същото време от групата на БСП призоваха лидерът на "Воля" да подаде оставка като зам.-председател на парламента, докато не стане ясно окончателното решение по делото му за изнудване.

"В тези години, доминирани от ГЕРБ и сателитните им мнозинства, бяха нанасяни удар след удар върху самата същност на парламентаризма, за да стигнем до днешното положение, когато зам.-председател на Народното събрание получава на втора инстанция присъда за изнудване и рекет. Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило", коментира депутатът от левицата Кристиан Вигенин.

Той предложи и алтернативен вариант - парламентарният председател Цвета Караянчева да предложи на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ, да внесе предложение за оттеглянето на Марешки от поста.

"Разбираме колко чувствителен е този въпрос и как политическите сделки и сметки може да не излязат. Разбираме, че злощастният проект за нова конституция стана възможен именно благодарение на подписите на депутатите от "Воля" и на Веселин Марешки. Без "Воля" днес нямаше да има и заседание на Народното събрание", добави Кристиан Вигенин.

Засега колегите му от ГЕРБ не са коментирали призивите му за сваляне на лидера на "Воля" от зам.-председателския пост в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG