Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тук трябваше да има снимка". Затвор за репортери за отразяване на протестите в Минск


Така изглеждаха първите страници на десетки медии в Беларус в четвъртък
Така изглеждаха първите страници на десетки медии в Беларус в четвъртък

Водещи независими издания в Беларус излязоха с чисто бяла първа страница в четвъртък с надпис "Тук трябваше да има снимка". Акцията е в знак на солидарност с двама фоторепортери, единият от Радио Свободна Европа, които бяха вкарани в затвора за това, че са отразявали протест.

Празните страници на вестници и интернет сайтове напомнят, че Аляксандър Васюкович и Уладз Гридзин са осъдени на 11 дни затвор за "участие в нерегламентирана акция".

Гридзин е кореспондент на Радио Свободна Европа в Минск, а Васюкович е фотограф на свободна практика, който работи за независимото издание tut.by. В сряда двамата бяха признати за виновни за нарушаване на закона по време на протест. Техен приятел е глобен с 540 беларуски рубли (210 долара) по същото обвинение.

Тримата са задържани в бар в Минск от група маскирани мъже в неделя, 13 септември, когато десетки хиляди отново излязоха на протест срещу обявените официални резултати от изборите за президент на 9 август. Александър Лукашенко обяви победа с 80% и спечели шести президентски мандат.

Вътрешното министерство в Минск съобщи за над 400 ареста в този ден.

Полицаите срещу жените
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

"Радио Свободна Европа осъжда присъдите над журналистите Уладз Гридзин и Аляксандър Васюкович за това, че просто са си вършили работата като журналисти - отразявали са новините", каза изпълняващата длъжността президент на РСЕ Дейзи Синделар.

"Тези присъди са последният пример за атаката на правителството на Беларус срещу независимата журналистика и са ясен опит за заглушаване на репортерите, за да не казват истината за дълбоко нечестните избори и бруталната разправа с гражданите, която светът наблюдава няколко седмици", каза Синделар.

Гридзин е и с отнета акредитация като представител на чужда медия. Властите отнеха акредитацията на най-малко 17 журналисти, петима от които от РСЕ.

На 4 септември четирима беларуски журналисти бяха осъдени на по три дни затвор, отново заради отразяване на антиправителствените протести в Минск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG