Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха в Минск, стотици са в ареста, а Лукашенко отива при Путин


По данни на правозащитната организация "Вясна" в неделя в Минск са протестирали повече от 150 хиляди души
По данни на правозащитната организация "Вясна" в неделя в Минск са протестирали повече от 150 хиляди души

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Минск и още редица градове в Беларус в 36-ия ден на протестите с искане за оставката на президента Александър Лукашенко и провеждане на нови, честни избори.

От министерството на вътрешните работи съобщиха, че общо 400 души са били арестувани след демонстрациите в неделя. От там не съобщиха за това колко хора са излезли по улиците в столицата, но по данни на правозащитната организация “Вясна”в Минск са протестирали над 150 хил. души.

На протестите в неделя отново се стигна до сблъсъци между протестиращите и правоохранителните органи. От беларуското МВР съобщиха за 400 ареста в Минск
На протестите в неделя отново се стигна до сблъсъци между протестиращите и правоохранителните органи. От беларуското МВР съобщиха за 400 ареста в Минск

Още в ранните часове на протеста полицията се беше подготвила с десетки бронирани камиони и автомобили, водно оръдие и други.

Граждани съобщиха също и за спиране на интернета в части от Минск, което се случи по време на изборите за президент преди месец.

Големи протести имаше още в Гомел и Брест.

Част от хората скандираха “Саша, уволнен си” и “Да живее Беларус”. Както и при предишните протести те издигнаха забранения от управляващите бяло-червен флаг, както и плакати, насочени срещу Лукашенко и руския президент Владимир Путин.

В понеделник двамата лидери ще се срещнат в руския черноморски курорт Сочи. Това е първата им среща на четири очи от началото на протестите срещу Лукашенко, които заляха Беларус след изборите на 9 август.

Тогава за победител, с над 80% подкрепа, беше обявен управляващият вече 26 години страната президент, а неговият противник Святлана Циханоуска получи 10%. От опозицията обявиха резултатите за манипулирани, а страните от ЕС и САЩ също не признават резултатите от вота.

Очаква се в Сочи Лукашенко и Путин, който беларуският лидер нарича “свой по-голям брат”, да обсъдят взаимодействие по енергийни и други проекти. За това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На срещата е възможно президентът на Беларус да поиска и икономическа и военна помощ от Русия. Военните на двете страни трябва да вземат участие и във военните учения “Славянско братство”на 14 септември.

Досега Путин и Лукашенко проведоха няколко телефонни разговора относно ситуацията в Беларус. Преди седмици руският президент призова управляващите и опозицията за намиране на политическо решение за кризата. Той също така обеща и възможна военна помощ на Лукашенко, но само в случай, че “екстремистки елементи в Беларус прекрачат границата и започнат метеж”.

В последните години Кремъл настоява за все по-голяма интеграция между Беларус и Русия, но досега Лукашенко отказваше в опит да запази максимално обхвата на властта си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG