Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тази бутилка". Екипът на Навални твърди, че той е отровен още в хотела в Томск


Алексей Навални говори пред медии
Алексей Навални говори пред медии

Руският опозиционен активист Алексей Навални е бил отровен още в хотела в Томск, преди да отпътува за летището и да се качи в самолета. Това разкриват видео, качено в профила на политика в Инстаграм, както и обясненията към него.

Отровата е била по пластмасовите бутилки с вода в хотелската стая, където той е нощувал.

Алексей Навални заедно с екипа си от Фонда за борба с корупцията отива в Сибир да снима филм за корупцията в Новосибирска област. След приключване на снимките, на 20 август Навални отпътува с хората си от град Томск за Москва. Част от екипа остава за довършителни работи.

По пътя му прилошава. Той изпада в безсъзнание, самолетът каца аварийно в Омск, а Навални е откаран в спешната клиника в града.

След близо два дни престой в болницата, Навални е транспортиран в берлинската клиника „Шарите“, където лекарите успяват да го стабилизират и преди броени дни да го изведат от изкуствената кома.

В момента политикът е вече на самостоятелно дишане, в пълно съзнание и бавно се възстановява.

От берлинската клиника излязоха с категоричното становище, потвърдено и от три независими лаборатории, че Навални е отровен с вещество от типа на бойната отрова Новичок. Русия отрича и настоява за доказателства за твърдението.

От болницата съобщиха също, че най-вероятно отровата е попаднала в Навални от пластмасова бутилка с вода, защото са намерени следи по бутилката.

От щаба на Навални потвърждават казаното от берлинската клиника чрез публикуваното в Инстаграм видео и обяснението към него.

„Тази бутилка е от стаята в хотела в Томск, където беше отседнал Навални и цялата ни снимачна група.(… ) На 20 август част от групата ни отлетя за Москва, а част остана в Томск да довърши видеото“, обясняват сътрудниците на политика в социалната мрежа.

И продължават разказа: „В самолета Навални губи съзнание, самолетът каца аварийно. Веднага хората от екипа, които са останали в Томск, разбират за случилото се. И тогава правят единственото възможно. Викат адвокат, качват се в стаята, напусната малко преди това от Навални, и започват да описват и опаковат всичко, което са намерили вътре, без особени надежди нещо да открият“.

Сътрудниците са били веднага наясно, че Навални е отровен, каквито опасения за него е имало непрекъснато в последните години.

Видеото дава отговор на въпроса, задаван в многобройни коментари около отравянето на Навални, защо германските медици твърдят, че той е поел отровата от бутилка с вода и как тази бутилка е попаднала при тях.

Според лекарите в „Шарите“ колегите им от спешната клиника в Омск също са били наясно, че става дума за отравяне, след като са оказали адекватна първа помощ на Навални и са му дали единствения възможен антидот – атропин. Медиците от „Шарите“ казват, че ако не е било аварийното кацане на самолета в Омск и първите мерки на местните лекари, Навални е нямало да оживее.

Първите коментари от болницата в Омск бяха, че политикът е получил тежък метаболитен пристъп и че няма потвърждение да е отровен. До днес официалната руска страна не признава изводите на берлинските лекари и настоява да получи документацията по разследването на германските органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG