Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агенцията за бежанците потвърди, че е отказала закрила на руски опозиционер


Евгений Чупов

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) потвърди пред Свободна Европа, че е отказала да предостави на руския опозиционер Евгений Чупов, съпругата му и четирите им деца статут на бежанци и хуманитарен статут. От институцията обаче не разкриват мотивите си за това решение, тъй като нямат съгласието на подателя на молбата.

Евгений Чупов е 41-годишен преподавател по английски език от Русия. Води блог, в който критикува местните власти и активно се занимава с обществена дейност. През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската дума. Заедно със семейството си е в България от една година и иска да остане тук. Два дни преди заминаването, Чупов е арестуван за около 12 часа.

Малко след идването на семейството в България, той подава молба за международна закрила до ДАБ. Оттам обаче я отхвърлят и той завежда три дела в съда – за него, съпругата му и малолетните им деца и за непълнолетните.

Според извадки от решението на българските власти, което руската служба на Радио Свободна Европа – Радио Свобода, публикува „изложената фактическа обстановка не дава основание да се предполага, че заявителят е бил принуден да напусне родината си заради реална опасност от сериозни посегателства като смъртно наказание, мъчения, нечовешко или унизително отношение или наказание“.

„Ако съдът прецени, че издаденото решение е незаконосъобразно и го отмени, случаят ще бъде върнат на Агенцията за ново произнасяне на административния орган, при спазване на указанията, дадени в съдебното решение. До приключване на производството с влязло в сила решение чужденецът и семейството му се ползват от права на лица, търсещи международна закрила, включително правото да останат на територията на страната”, заявиха от ДАБ в отговор на запитване на Свободна Европа.

В момента делата, заведени от Чупов и семейството му, се гледат на първа инстанция от Административния съд – София-град. При обжалване казусът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд. Ако магистратите отменят отказа на агенцията за бежанците и ѝ дадат указания да предостави закрила на руския опозиционер, тя е длъжна да го направи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG