Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тук е по-свободно и сигурно". Кой е руският опозиционер, който иска закрила в България


Евгений Чупов в София
Евгений Чупов в София

Един човек иска да намери закрила в Бълагрия, защото смята, че родната му страна е опасна. Той е 41-годишен преподавател по английски език от Русия. Има съпруга и четири деца. Води блог, в който критикува местните власти и активно се занимава с обществена дейност. През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската дума.

Заедно със семейството си е в България от една година и иска да остане тук. За историята на Евгений Чупов писаха и руски, и български медии, когато се разбра, че Държавната агенция за бежанците му е отказала политическо убежище.

Евгений няма намерение да се отказва и иска да извърви целия законов път и да докаже, че има основание да иска закрила от България за себе си и семейството си.

Защо в България?

В България семейството на Чупов пристига на 30 май 2019 година. „Беше предварително планирана почивка“, разказва той пред Свободна Европа. „Имахме виза, самолетни, билети, всичко“

Само два дни преди ваканцията Евгений Чупов е задържан и прекарва 12 часа в ареста в Москва. Това става на 28 май и както той описва задържането си - “без никакво официално обяснение защо”. По думите му е бил удрян в корема. Оставен е без телефон и без връзка с адвоката си.

“В края на деня в осем часа вечерта моят адвокат успя да се свърже с мен. Разследващият ми показа документ, според който съм обвинен в това, че съм нанесъл щети върху гумите на някаква кола. Така и не ми показаха доказателства. Не ми показаха и снимки”, продължава разказа си Чупов.

Това обаче не е първият му досег с полицията. На 22 май е бил задържан за кратко „по подозрение за разпространение на екстремистка литература“.

"Обичайна практика"

Миналата година в Москва имаше избори за местния парламент – Московската дума, припомня той. Тогава неговото движение подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

“Жданов беше заплаха за кандидата на Путин. Пo време на кампанията говорех със съседите си и ги агитирах”, разказва събеседникът и допълва, че заради санкциите срещу Русия и влошаването на стандарта на живот, в страната има “все повече протестни действия и по-малко подкрепа за Путин”.

Обичайна практика е полицията да претърсва домовете на опозиционерите и да намира наркотици.
Евгений Чупов

По думите на Чупов човекът, който го е разпитвал в ареста, го е заплашил, че полицията ще подхвърли наркотици в апартамента му и той ще трябва да лежи с години. “Обичайна практика е полицията да претърсва домовете на опозиционерите и да намира наркотици, за да бъдат повдигнати обвинения”, казва той.

Чупов и адвокатът му са получили по-късно официално становище от разследващите, според което по време на задържането му не е имало полицейско насилие, телефонът му не е бил прибран и не е получавал никакви заплахи. Казва, че не е изненадан от това.

Отказът

През август миналата година, вече в България, Чупов решава да кандидатства за закрила от Държавната агенция за бежанците по политически причини.

“В началото на тази година ми се обадиха, че решението е излязло. Отидохме в бежанския център в “Овча купел” и разбрахме, че ни е отказано убежище“, разказва Чупов и добавя, че обжалва отказа пред съда.

Свободна Европа се свърза с Центъра за правна помощ "Глас – България", който е поел случая на семейството на Евгений Чупов.

Юристката Диана Радославова обясни, че в Административния съд – София град са заведени три дела – за Чупов, съпругата му с малолетните деца и за непълнолетните.

„Ако съдът потвърди решението за отказ от предоставяне на политическо убежище, ще обжалваме пред Върховния административен съд. Във всички случаи казусът „Чупов“ няма да се реши за месец - два, а поне дотогава семейството може да живее спокойно в България", каза Радославова. Тя не пожела да покаже самото решение на Държавната агенция за бежанците.

Защо е отказано политическо убежище?

Според извадки от решението на българските власти, което руската служба на Радио Свободна Европа – Радио Свобода, публикува, „изложената фактическа обстановка не дава основание да се предполага, че заявителят е бил принуден да напусне родината си заради реална опасност от сериозни посегателства като смъртно наказание, мъчения, нечовешко или унизително отношение или наказание“.

От Агенцията за бежанците са направили запитване и до руското вътрешно министерство дали има упражнено насилие над Чупов при задържането му и са получили отрицателен отговор. Дори са съобщили, че е направено разследване за превишаване на правомощия на служители, но то не е доказало да е имало такова.

Евгений Чупов е настроен борбено. “Ако все пак ни откажат (от Административния съд – София град – б.р.), ще обжалваме във Върховния административен съд. В случай, че и оттам ни откажат, ще трябва да търсим друга държава. Освен ако няма промяна в ситуацията в Русия”, казва той пред Свободна Европа.

Чупов и съпругата му в момента търсят работа като учители по английски. Три от децата му ходят на училище, а най-малкият им син - на детска градина. “Тук има много повече свобода и е по-сигурно от Русия”, казва руският активист.

Свободна Европа отправи официално запитване до председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова за мотивите, с които институцията е отхвърлила молбата за закрила на Чупов. От агенцията потвърдиха, че въпросите по темата са регистрирани.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG