Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с COVID-19 в света надхвърлиха 30 милиона души, две трети от тях са оздравели


Болни от коронавируса в иранска болница. Иран е на едно от челните места по разпространение на вирусната зараза.
Болни от коронавируса в иранска болница. Иран е на едно от челните места по разпространение на вирусната зараза.

Над 30 милиона души по света са се заразили с новия коронавирус. От началото на пандемията заради вируса са починали близо 945 хиляди души, а 20 милиона са оздравели. Това съобщиха от университета „Джон Хопкинс“, който следи статистиката на разпространението на заразата в реално време.

Само от 14 септември броят на заразените с COVID-19 в света е нараснал с един милион души. Световната здравна организация (СЗО) регистрира през септември няколко рекорда на денонощен ръст на новите заразени.

На първо място по брой на заразени остават САЩ с близо 6.6 милиона регистрирани случая. Починалите вследствие на заразата са 197 хиляди. След тях са Индия и Бразилия – съответно с пет милиона и четири милиона случаи. На четвърто място е Русия с 1.085 млн. заразени и 19 хиляди починали.

В последните седмици се засили разпространението на заразата в Европа. СЗО отбелязва, че в европейските страни броят на заразените е минал показателите за март, когато пандемията достигна първия си връх. Австрия и Чехия обявиха началото на втора вълна. Много страни обмислят връщане на по-строги мерки.

От днес в Израел влиза в сила обща карантира на територията на цялата страна. Тя ще действа по времето на най-важния за евреите религиозен празник – еврейската нова година Рош Хашана и Йом Кипур. Заради пандемията в Израел ще бъдат затворени училищата и търговските центрове, забранява се в закрити помещения да се събират повече от десет души и то, ако живеят под един покрив. Забраняват се и гостуванията.

В България новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 154 при направени 5 856 PCR-теста. Най-много новозаразени има в столицата - 47, в област Благоевград – 29, и Стара Загора – 10. 10 души с коронавирус са починали за денонощието. Излекуваните са 150 души.

5 факта за маските
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG