Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпросите за корупцията в България са "натиск срещу християнството", обясни Каракачанов


Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов нарече "параван" въпросите за корупцията и върховенството на правото, които бяха изпратени до българските власти от Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона и основни права (DRFMG) към Европейския парламент. Каракачанов написа във Фейсбук, че "зад паравана на „борбата с корупцията“ за пореден път е поставен въпросът за „правата на ЛБГТИ хората“ „Рома-хората“ и „Българо-македонското малцинство“.

Това е първият коментар на високопоставен представител на кабинета за въпросите, които бяха отправени до правителството, прокуратурата и лично до главния прокурор Иван Гешев. Въпросите бяха определени като “уточняващи” след срещата между представители на управлението и прокуратурата и евродепутати по време на закритото заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на 28 август.

Каракачанов не коментира по въпросите за корупцията: работи ли прокуратурата по разследването за пране на пари в Барселона, с което в Испания беше свързано името на премиера Бойко Борисов, както и по изтеклите записи, за които се смята, че са с негово участие. Вицепремиерът обобщава, че тези въпроси са "средство за натиск срещу България".

Каракачанов написа, че "въпросите идват след „закрито“ изслушване на няколко "печално известни у нас" неправителствени организации, сред които отново се нарежда Българският хелзинкски комитет". Той се фокусира върху по-малкото на брой въпроси, свързани с човешките права.

Според Каракачанов борбата с корупцията във въпросите е "официално обявен претекст" за срещата. Вицепремиерът критикува и един от въпросите към България, свързан с превенцията на домашното насилие, залегнали в Истанбулската конвенция, документ на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, който предизвика протести, фалшиви новини и твърдения, че зад него се крие идеята за въвеждане на "трети пол" или узаконяване на еднополовите съюзи.

"Истанбулската конвенция гръмко се обявяваше срещу насилието срещу жени, а всъщност практически подготвяше узаконяването на еднополовите бракове в България и отваряше врата за привилегии на мигранти през нашите граници", пише Каракачанов. Той допълва, че се оказва "системен натиск с всички сили и средства срещу България - като национална държава, срещу християнството у нас".

"Поставя се въпросът „Защо българското правителство не отчита погрешните интерпретации на Истанбулската конвенция и защо не работи за протекция на жените чрез ратифицирането на конвенцията?“, написа Каракачанов във Фейсбук. "Поставя се също въпросът за „правата на австралийския гражданин“ Джок Полфрийман". Министърът изброява "безспорни" според него факти:

Българската Конституция гарантира индивидуалните човешки права, а не колективни малцинствени такива

Въпросът за „македонското малцинство“ е напълно закрит както в договорите ни с Македония, така и в българската Конституция

Джок Полфрийман е доказан и справедливо осъден убиец, чието целенасочено провокативно публично поведение граничи с патология и поставя въпроса за неговото платено използване от някои от същите тези НПО

Каракачанов не представя доказателства за твърдението си, че Полфрийман е "платено използван". До думите му "днес се търси същият ефект, като под паравана на „борбата с корупцията“ – една безспорно чувствителна обществена тема – се търси узаконяване на несъществуващи етнически и всякакви други малцинства, еднополови бракове и разбиване на българските традиции и ценности", пише министърът на отбраната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG