Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва кой е направил записите с гласа на Борисов, а не съдържанието им


Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за незаконно използване на специално техническо средство по случая с изтеклите в публичното пространство няколко записа с глас на човек, напомнящ този на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от официално прессъобщение на държавното обвинение, в което се посочва, че разследването е образувано по член 339а от Наказателния кодекс (НК), който преследва единствено незаконното подслушване и записване.

Това означава, че към момента съдържанието на огласените записи не е обект на прокурорски интерес. Въпросният текст от НК предвижда от 1 до 6 години затвор за всеки, „който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация“. Ако незаконният запис е направен „от длъжностно лице във връзка със службата му“, наказанието става от 2 до 8 години затвор.

От прокуратурата уточняват, че по случая са изискани и получени „материали от Националната служба за охрана“ и е бил разпитан вече бившият директор на НСО ген. Красимир Станчев. Предстоят разпити и на други лица, „имащи отношение към проверявания случай“, но повече имена не се споменават.

„На 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи“, се казва още в прессъобщението на прокуратурата.

Нов сигнал

Междувременно съпредсдателят на „Демократична България“ Христо Иванов подаде в понеделник сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който настоява за разследване на съдържанието на първия запис с глас, приличащ на този на премиера. Той беше разпространен на 12 юни и миналата седмица евродепутатът от БСП Елена Йончева обяви, че съдържанието му е автентично, позовавайки се на изследване на австрийска лаборатория. Именно нейното име беше сред споменатите във въпросния аудио файл.

„Има голям проблем в съдържанието на този запис и той е, че в него Бойко Борисов казва че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев конкретни акции, които се случват, в контекста на политическа кампания. Тези разговори осъществяват редица състави от Наказателния кодекс и ние искаме да проверим дали ще се намери прокурор, който да провери дали прокуратурата е използвана, за да се обслужат политическите амбиции на управляващите“, заяви Иванов пред медиите на влизане в Съдебната палата.

Съдържанието на записите

Първият запис беше разпространен около средата на юни и в него се чуваше как мъж с глас, приличащ на този на Борисов, води телефонен разговор с неизвестен събеседник. В него се чуваха обидни думи по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева и се обсъждаха актуални теми, сред които предварителна информация за обвинение по случая с къщите за гости, както и проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".

Впоследствие в публичното пространство излязоха и снимки с пачки от 500-еврови банкноти, кюлчета злато и пистолет от спалнята в държавното жилище на премиера, а самият той потвърди, че на една от тях е заснет как спи.

В края на юни последваха още два два записа, в които се чува глас, подобен на този на Борисов, но отново не се чува събеседникът в разговора. В единия записаният се обръща към човек с името "Валентин Василиевич", искайки му обяснение дали подкрепя "Корнела и Радев". Това обръщение съвпада с първите две имена на бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Василев Златев, който междувременно беше привикан на разпит в Специализираната прокуратурата, но така и не разкри повода за него.

В другия запис човекът с глас, наподобяващ този на Борисов, коментира президента Румен Радев, подчертавайки, че "трябвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн". Последва признание от Томислав Дончев, че част от изтеклите записи са от автентични разговори на Борисов.

Миналия четвъртък беше огласен последният запис, в който отново се чува глас, наподобяващ този на Борисов, който се обръща по телефона към човек с името Томислав. Двамата коментират президента Радев като първият мъж отбелязва, че „акъл се набива, Томиславе, на умен човек“, след което употребява нецензурен израз.

Както Свободна Европа вече съобщи, сред наблюдаващите прокурори по казуса с тези записи е Боряна Бецова, която работи по няколко емблематични дела през последните години, сред които тези срещу Христо Бисеров от ДПС, бившия външен министър Даниел Митов. Именно тя отказа да образува разследвания срещу Делян Пеевски и бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов.

"Да му оставим пари в шкафчето". Протестна акция пред дома на Борисов
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG