Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не съм извършил нищо противозаконно." Валентин Златев няма притеснения след разпита си


Валентин Златев отказа да заяви по какъв повод е бил призован като свидетел, но от думите му стана ясно, че е разпитван от Генка Брезашка, която в наблюдаващ прокурор по делото с вноса и преработка на отпадъци в България
Валентин Златев отказа да заяви по какъв повод е бил призован като свидетел, но от думите му стана ясно, че е разпитван от Генка Брезашка, която в наблюдаващ прокурор по делото с вноса и преработка на отпадъци в България

Председателят на Контролния съвет на "Лукойл - България" и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев беше разпитан в понеделник в Специализираната прокуратура. След близо час той напусна сградата, отказвайки да уточни по какъв повод и по кое дело е бил призован.

"Право на прокуратурата е да ви информира, аз нямам такова право, предупреден съм", каза на излизане Златев, допълвайки, че не смята, че е възможно да бъде задържан, тъй като "не съм извършил нищо противозаконно".

От думите му все пак стана ясно, че бил разпитан от Генка Брезашка, която е наблюдаващ прокурор по разследването за вноса и преработката на отпадъци в България. Обвиняеми за участие в организирана престъпна група по него са бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и още четирима души.

Попитан дали ги познава, Валентин Златев потвърди, но отново отказа да коментира какво точно е обсъждано по време на разпита му. Успоредно със задържането на обвиняемите по делото за вноса на боклук в края на май Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация. Официалната причина беше разследване за картел при определяне на цените на автомобилните горива като сред проверяваните компании попаднаха "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл - България".

Зам.-председателят на парламента и съпредседател на коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" Валери Симеонов пък директно заяви, че "след Васил Божков идва времето на Валентин Златев". По този повод Златев потвърди в понеделник намерението си да съди депутата, който го определи като олигарх от прехода.

"Бъркат собственик и управител, мениджър на компания. Аз не съм собственик на "Лукойл", за да ми поставят "олигарх" и т.н. Публичното говорене в държавата достигна такова ниско ниво, че в крайна сметка трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG