Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е утвърден жанр." Томислав Дончев потвърди автентичността на част от записите с глас, напомнящ на Борисов


Вицепремиерът Томислав Дончев и министър-председателят Бойко Борисов
Вицепремиерът Томислав Дончев и министър-председателят Бойко Борисов

Част от записите на глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов, изтекли в публичното пространство през последните седмици, са автентични. Това потвърди вицепремиерът Томислав Дончев във вторник пред бТВ.

Първият запис беше разпространен преди повече от две седмици като главният прокурор Иван Гешев обяви няколко дни по-късно, че той ще бъде обект на проверка. Впоследствие в публичното пространство излязоха и снимки от спалнята в държавното жилище на премиера, а самият той потрвърди, че на една от тях е заснет как спи.

През уикенда последваха още два два записа, в които се чува глас, подобен на този на Борисов, но отново не се чува събеседникът в разговора. В единият записаният се обръща към човек с името "Валентин Василиевич", искайки му обяснение дали подкрепя "Корнела и Радев". Това обръщение съвпада с първите две имена на бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Василев Златев, който междувременно беше привикан на разпит в Специализираната прокуратурата, но така и не разкри повода за него.

В другия запис човекът с глас, наподобяващ този на Борисов, коментира президента Румен Радев, подчертавайки, че "трябвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн". Автентичността на последните два записа досега не беше коментирана официално от управляващите.

"Новите записи показват как някой си представя правенето на политика по този начин. Част от тях звучат автентично. Безспорно е ползван гласът на премиера, но е важно откъде са взети коментарите. Не ми изглежда редно премиерът да бъде записван. Същественият въпрос е кой има интерес от всичко това? Кой е този поборник за справедливост и прозрачност? Защо не се покаже, защо е анонимен", заяви Томислав Дончев във вторник.

Той предположи, че снимките от спалнята на премиера може да са направени както от негови гардове от НСО, така и от съпартиец. Според Дончев трябва да се направи експертиза на аудио файловете, но тя не установи кой стои зад атаките срещу премиера, е възможно да се стигне до разпространението на още подобни записи.

"Такива записи показват съвременните технологии, с които се прави политика. От 2010 има подобни записи с премиера, това е утвърден жанр", обобщи заместникът на Бойко Борисов в правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG