Връзки за достъпност

Извънредни новини

Език и идентичност не подлежат на преговори, каза правителството в Скопие


Премиерът Зоран Заев. Снимката е архивна.
Премиерът Зоран Заев. Снимката е архивна.

Северна Македония определи като обида позициите, които оспорват македонския език и идентичност. “Твърдения и изявления, които съдържат обиди, не водят до истинско приятелство, което е двупосочна улица”, каза премиерът Зоран Заев на пресконференция в Скопие, посветена на българския меморандум за Северна Македония.

Документът е изпратен от София до останалите държави от ЕС и съдържа условия за българската подкрепа за европейската интеграция на Скопие. В него България настоява в европейските документи да се говори за “официален език на Република Северна Македония”, а не за македонски език. София също така настоява Скопие да не предявява претенции за признаване на македонско малцинство в България.

Документът предизвика силна обществена реакция в Северна Македония. Изявлението на премиера Заев е първата официална позиция на Скопие по българския текст, наречен Обяснителен меморандум.

На пресконференция в Скопие Заев напомни, че правото на самоопределение и идентичност не подлежи на преговори и е сред основните европейски ценности. Той добави, че правителството му остава приятелски настроено към България.

“Ние сме съюзници с България в НАТО, имаме общ дълг да подобряваме добросъседските си отношения и взаимното сътрудничество и да градим приятелство", каза Заев.

Той не коментира изрично текстовете на българския Обяснителен меморандум. Сред тях е и тезата, че македонската идентичност е изкуствено създадена и наложена след Втората световна война.

"Македонският език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в ООН и един от признатите съвременни езици, които се изучават в университетите в цял свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, но и на съвременността, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско изграждане на приятелство", каза още Заев.

Македонският премиер добави, че правителството му ще запази приятелския дух и изрази надежда, че ще се намери решение, при което и двете страни ще излязат като победителки.

Той каза, че е сигурен, че и България ще върви по същия път и ще подкрепя европейските ценности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG