Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа се връща към ограниченията, нарастват опасенията от “втора вълна” на COVID-19


Измерване на температурата на ученик на входа на училище в Косово.
Измерване на температурата на ученик на входа на училище в Косово.

Няколко европейски държави въведоха нови мерки за борба с COVID-19 и казаха, че се опасяват от нова вълна на пандемията, предадоха информационните агенции. Англия въвежда глоба от до 10 000 паунда за заразените, които откажат да спазват самоизолация, наложена от властите. Мярката трябва да влезе в сила на 28 септември, съобщи Би Би Си.

От понеделник Испания забранява пътуванията на жителите на някои райони на Мадрид. В Прага гимназиите ще преминат към дистанционни форми на обучение, а заведенията ще затварят по-рано, както ще стане и в Копенхаген и Мадрид.

Дания вече намали допустимия брой участници в събирания от 100 на 50 души. Ирландия забрани посещенията в заведения на закрито в столицата Дъблин. Гърция, която наново спря концертите на закрито и на открито за района на Атина, препоръча на хората над 68 години да останат вкъщи и да не ползват градски транспорт. По-рано през седмицата Израел стана първата страна в света, която се върна към национална блокада.

Новините идват на фона на близо 950 хил. смъртни случая в света от началото на пандемията през март. В последно време всяка седмица умират между 40 и 50 хил. души, каза преди ден директорът по извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън. Новозаразените са около 2 милиона на седмица. Райън предупреди, че ще са необходими нови мерки срещу COVID-19 през зимата.

В четвъртък от СЗО съобщиха, че броят на регистрираните новозаразени в света е по-голям от пика през март.

Испания остава европейската страна с най-много случаи на заразени с коронавируса. Франция отбеляза рекорд в събота, когато в страната бяха регистрирани над 13 хиляди нови случая за период от 24 часа. В коментар за ръста на заразените във Великобритания премиерът Борис Джонсън каза, че втората вълна на пандемията му се вижда неизбежна.

В САЩ, където има опасения, че смъртните случаи ще окажат влияние на изхода от изборите на 3 ноември, президентът Тръмп обеща, че до април 2021 г. ще има ваксина “за всеки американец”. Смъртните случаи в САЩ са близо 200 хиляди.

СЗО обяви пандемия заради новия коронавирус на 11 март. Повечето държави въведоха стриктни ограничителни мерки, които бяха поддържани до май. Те включваха затваряне на магазини и заведения, преминаване към дистанционни начини за работа, а на някои места се стигна и до многоседмична забрана за излизане от вкъщи. След облекчаването на рестрикциите през лятото ръстът на новозаразените се увеличи на много места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG