Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спортисти, бизнесмени и журналисти влизат в новата партия на Цветан Цветанов


Цветан Цветанов по време на представянето на Инициативния комитет на новата си партия „Републиканци за България“ в НДК.
Цветан Цветанов по време на представянето на Инициативния комитет на новата си партия „Републиканци за България“ в НДК.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов представи инициативния комитет, с който създава новата си партия "Републиканци за България", предаде БТА. Комитетът се състои от 89 души и в него влизат представители на бизнеса, спорта, политиката и журналистиката.

Цветанов беше вторият човек в ГЕРБ след премиера Борисов, но беше принуден да подаде оставка от всичките си постове около съмнения за корупция, известни под името "Апартаментгейт". Месеци по-късно стана ясно, че той се готви да създаде собствена партия.

Целта на новата партия е да обедини всички хора, които са дясноцентристи, в една формация, която отстоява евроатлантическите ценности и сплотява всички етноси в страната, каза Цветанов пред форума в неделя. Той добави, че проектът му е за хора с експертно знание и идеи, а партията няма да е еднолична.

В инициативния комитет за създаване на новата формация са бившият депутат на ГЕРБ Джема Грозданова, координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил, братята Павел и Румен Вълневи, които имат бизнес в САЩ и бяха собственици на вече несъществуващата телевизия BiT, експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев, експертът по криминална психология Тодор Тодоров, журналистът Горан Благоев, който води предаването "Вяра и общество" по БНТ, бившият съиздател на вестник "Седем" Георги Стефанов, оперният певец Георги Пандуров, трикратният световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев, волейболистът Боян Иванов и др.

Бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова и журналистът Горан Благоев са сред членовете на инициативния комитет за сформиране на новата партия.
Бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова и журналистът Горан Благоев са сред членовете на инициативния комитет за сформиране на новата партия.

В речта си Цветан Цветанов каза, че в страната има конфронтация, вместо реален политически дебат. Трябва да намерим пътя към една нормалност, добави той. Цветанов допусна, че причината много хора да не гласуват е разочарованието от гласа, който са дали досега.

По думите му посоката на България е Европа и стратегическо партньорство със САЩ. Основните акценти в програмата на партията му са образование, съдебна система, култура, среден и малък бизнес, както и електронно управление.

Партията ще бъде формално учредена на 27 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG