Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кипър наложи вето на санкциите на ЕС за Беларус


Кипър наложи вето върху решението на външните министри на ЕС за налагане на санкции на Беларус, предаде Ройтерс. Страната направи това с аргумента, че са нужни и мерки срещу Турция заради спора за газовите находища в Средиземно море.

Въпросите за Турция и Беларус нямат връзка помежду си.

Новините идват след като лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска призова ЕС да не признава легитимността на президента Александър Лукашенко, да настоява за провеждането на нови избори в Беларус и да наложи санкции на онези, които имат лично участие в погазването на човешките права.

Външните министри на ЕС започнаха да обсъждат въпроса с налагането на санкции за Беларус в края на август. Тогава те се договориха да ограничат 20 души от ръководството на страната, причастни към насилието след изборите. По-късно броят на на засегнатите нарастна до около 40. Страните от ЕС засега нямат решение по въпроса дали самият президент Александър Лушашенко да бъде включен в черния списък.

Решенията на външните министри от страните в ЕС се взимат с единодушие. "Макар и да имаме ясна воля да приемем санкциите [за Беларус], днес не успяхме да го направим, защото нямахме нужното за това единодушие", каза първият дипломат на ЕС Жозеп Борел в понеделник вечерта.

Разглеждането на въпроса беше пренесено за 24 и 25 септември, когато предстои среща на върха на страните от ЕС. Ако ЕС не наложи тези санкции, нашият авторитет ще бъде под въпрос, каза Борел.

Протестите в Беларус продължават почти два месеца, след като ЦИК обяви Александър Лукашенко за победител в президентските избори на 9 август. Участниците са убедени, че изборните резултати са били манипулирани. Най-известните лица на опозицията бяха арестувани или принудени да напуснат страната.

Позицията на Кипър беше приета с разбиране от някои европейски страни и особено на Франция. Но и френският външен министър министър призова осторната държава да разгледа случая "Беларус" отделно от проблемите си с Турция.

Външният министър на Латвия написа в туитър, че невъзможността да се достигне до решение за нарушението на човешките права изпраща погрешен сигнал на Беларус, на европейските страни и на целия свят.

Страните от ЕС и САЩ не признават резултатите от изборите в Беларус. Те призоваха за диалог между протестиращите и управляващите в Беларус и за провеждане на нови прозрачни избори. Русия обаче призна победата на Лукашенко и руският президент Владимир Путин го поздрави, като му обеща в случай на нужда да изпрати специални части на помощ, ако протестите „станат екстремистки и доведат до погроми“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG