Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е изписан, дори се шегува със себе си. Лекарите уверяват, че ще се възстанови напълно


Алексей Навални в клиниката "Шарите" ден, преди да бъде изписан
Алексей Навални в клиниката "Шарите" ден, преди да бъде изписан

Руският опозиционен активист Алексей Навални е изписан в понеделник от берлинската клиника „Шарите“. В съобщение от клиниката се казва, че най-вероятно Навални ще се възстанови напълно.

„Състоянието на пациента дотолкова се подобри, че той беше изписан. Алексей Навални се лекува в „Шарите“ 32 дни, от които в реанимацията беше 24 дни“, се казва в съобщението.

„Като изхождат от състоянието му в момента, лекуващите лекари смятат, че е възможно пълното му възстановяване. За каквито и да било последици от тежкото отравяне може да се съди по-късно“, казват още от болницата.

Съобщението е направено със съгласието на Навални и съпругата му.

Самият Навални се пошегува със състоянието си. В Инстаграм той пусна снимка от парка при болницата и написа:

„Първия път, когато ми дадоха огледало, тоест след 24 дни в реанимация, от които 15 – в кома, оттам ме погледна герой от „Властелина на пръстените“. И този там съвсем не беше елф. Ужасно се разстроих – помислих си, че никога няма да ме изпишат“.

По-нататък Навални пише как лекарите в болницата са продължили да правят чудото си, да се занимава с процедури за възстановяване, да излиза на балкона.

„И ето, вече съм в парка в панталони три номера по-големи“, шегува се още той.

Навални обяснява, че терапевтите са му препоръчали освен физическите упражнения срещу „оглупяването“ да тренира паметта си – да пише в социалните мрежи, да играе на видеоигри. Той уверява, че чете всичко, което пише за случая му.

Алексей Навални беше хоспитализиран в германската клиника „Шарите“ със симптоми на отравяне на 22 август. Той бе докаран в Берлин със самолет от руския град Омск, където попадна в болницата за спешни случаи, след самолетът, с който летеше по маршрута от сибирския град Томск за Москва, направи аварийно кацане в Омск заради силно влошеното му здравословно състояние.

Първоначално омските лекари обявиха, че не откриват следи от отравяне, а става дума за метаболитна криза, но според германските медици руските им колеги са реагирали точно като при отравяне и това до голяма степен е спасило живота на политика.

За това, че Навални е бил отровен с вещество от групата на бойното отровно вещество Новичок, съобщиха от германското правителство като се позоваха на резултатите от анализите в лабораториите на бундесвера. Тези резултати бяха потвърдени от лаборатории във Франция и Швеция. Как е станало отравянето, досега не е изяснен.

Според германското издание „Шпигел“, следи от отровата са намерени по бутилка с вода, от която Навални е пил. Неговите сътрудници са прибрали бутилката от стаята в хотела в Томск, където политикът е бил отседнал.

Веднага след постъпването на Навални в болницата, сътрудниците му поискаха да започне наказателно преследване за опит за убийство на обществен деец и за тероризъм. САЩ и ЕС също настояха пред Русия да започне разследване.

Руските власти обаче твърдят, че няма основания за възбуждане на наказателно дело. Те се съмняват, че Навални е бил отровен, като твърдят, че от анализите, направени в Русия, следи от отрова не са открити.

Преди ден френският вестник „Монд“ съобщи като се позова на свои източници, че в телефонен разговор от 14 септември с френския президент Еманюел Макрон Владимир Путин е допуснал, че Навални може сам да е поел отровата по неясен за момента начин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG