Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отравянето на Навални с Новичок. Какво знаем със сигурност до този момент


Навални с жена си Юлия в германската клиника "Шарите", 21 септември 2020 г.
Навални с жена си Юлия в германската клиника "Шарите", 21 септември 2020 г.

Руският опозиционер Алексей Навални беше отровен с Новичок на 20 август и до понеделник беше лекуван и се възстановяваше в германската клиника “Шарите”. Същия ден политикът бе изписан от болницата с уверението на лекарите, че може да оздравее напълно.

Информацията от сигурни източници за това, което е станало с него, е малко и понякога противоречива. Русия оспорва почти всяко твърдение от Германия. Тук сме събрали всичко известно до този момент, заедно с източниците на информацията.

Откъде знаем, че отровата е именно Новичок

Изводите са направени първо от германска лаборатория на 2 септември, а после потвърдени от още две лаборатории – в Швеция и Франция. И трите заключения бяха представени от германското правителство. И в трите пише, че следи от Новичок са открити “в организма” на Навални.

Русия отрича тезата за отравяне с Новичок, като твърди, че Навални е прекарал две денонощия в руска болница, където са му направени всички възможни изследвания, но нито в едно от тях не е била открита отрова. Главният лекар на руската болница твърди, че пациентът е пострадал от нарушена обмяна на веществата.

Какво точно е Новичок

Новичок е име, дадено на бойно отровно вещество, разработено в СССР и Русия. Това е семейство от няколко десетки нервнопаралитични вещества, замислени да се използват от армията по време на Студената война. Съществуването им е разкрито от двама от създателите на Новичок в началото на 90-те. То косвено е потвърдено и от властите в Русия, които навремето определят публикуването на тази информация като издаване на държавна тайна.

С Новичок беше отровен двойният агент Сергей Скрипал през 2018 г. През 2019 Организацията за забрана на химическите оръжия включи веществото в списъка на контролираните субстанции.

Къде е била открита отровата

На 10 септември външният министър на Германия Хайко Маас каза, че Новичок е открит “както в тялото, така и върху тялото” на Навални.

На 18 септември Радио Свобода получи потвърждение и от прес службата на германското правителство със същия израз – че отровата е открита както вътре в организма, така и върху тялото.

Германия никога не е потвърждавала, че Новичок е бил открит и върху предмети, до които се е докосвал Навални.

Как и кога е бил отровен Навални Това е въпрос, по който няма официален отговор, а няма и единодушие между специалистите.

Навални е проявил първите симптоми, докато се е намирал на борда на самолет, прекосяващ Сибир. Връщал се е в Москва от снимки с екипа му. Част от екипа е била с него на борда, а друга част е останала в сибирския град Томск, за да завърши снимките.

Първоначалната версия на тези, които са пътували с него, гласеше, че той трябва да е бил отровен с чая, който си е поръчал на летището, тъй като не е бил видян да консумира каквото и да било друго преди да се качи в самолета.

Това нито е потвърдено, нито отхвърлено от официален източник.

Според екипа, останал в Новосибирск, Новичок е бил открит по гърлото на бутилка минерална вода в хотелската стая на Навални. Когато са научили, че политикът се е почувствал зле в самолета, хората му са отишли в стаята и са започнали да събират вещи, които Навални е могъл да докосне. Сред тях е била и бутилката с минерална вода. Според Мария Певчих, която ръководи отдела за разследвания в екипа, тя самата е изнесла бутилката в Германия, като се е качила на борда на самолета, отвел Навални за лечение в клиниката “Шарите”.

Навални написа пост в инстаграм, в който каза, че германската лаборатория е открила следи от Новичок именно по бутилката.

Но тази теза също не е потвърдена, нито отхвърлена от официални източници.

Какво казва един от създателите на Новичок

Владимир Углев е химик и един от създателите на Новичок. В писмо до Радио Свобода той пише, че според динамиката на състоянието на Навални и официалните данни на двете клиники – руската и германската – той стига до изводи, които се разминават с всички известни до този момент.

Според Углев Навални е бил отровен още в хотела си, чрез допир на дланите до предмет на личната хигиена като дезодорант или четка за зъби. Оттам дланите са пренесли отровата и върху гърлото на бутилката с вода и дрехите (те са останали в руската болница). Тоест, отровата е била поета между 1 и 3 часа преди Навални да се качи на борда на самолета.

Според Углев в организма на Навални е проникнала не повече от 20-25 от една доза LD50 и политикът ще се възстановява по същия начин, по който и дъщерята на Скрипал – Юлия, която беше отровена заедно с баща си през 2018 г.

Вещества от този клас могат да бъдат получени само в специални лаборатории, и то от специалисти с определени навици, казва Углев в писмото си. “С абсолютна увереност правя извода, че терористичната атака срещу Алексей Навални е била извършена от една от могъщите кремълско-лубянски лаборатории и със съгласието на Путин”, пише още той.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG