Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама руски дипломати са обвинени в шпионаж. Имат 72 часа да напуснат България


Главният прокурор на България Иван Гешев
Главният прокурор на България Иван Гешев

Двама руски дипломати в България са уличени в шпионаж, но разследванията срещу тях са спрени заради техния дипломатически имунитет. Това съобщи прокуратурата в сряда.

Пред Свободна Европа от Министерството на външните работи (МВнР) заявиха, че вече са се свързали с посолството на Русия в България. "Даден е срок от 72 часа да напуснат страната, като и двамата са обявени за персона нон грата", казаха от пресофиса на МВнР.

Посолството на Русия в България обяви, че дипломатите ще се съобразят с искането.

Разследването е образувано в Спецпрокуратурата по сигнал на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Обект са две лица – чуждестранни граждани, които по данни на ДАНС са събирали информация, представляваща държавна тайна с цел издаването й на чужда държава.

Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми, наказателните производства са спрени, тъй като “деецът е лице с имунитет“ (на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги, се казва в съобщението от прокуратурата.

Посолството на Руската федерация коментира случая на страницата си във Фейсбук.

"Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им (на дипломатите - б.р.), не бяха представени", пише в коментара. "Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения", се казва още в позицията.

В началото на тази година стана ясно, че от България са изгонени двама служителни на руското посолство. Имената им не станаха известни, но бе огласено, че един от тях е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а другият е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври, миналата година пък българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

Тогава София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа, а 24 часа по-късно отказа виза на руски военен аташе.

През септември миналата година бившият депутат от БСП Николай Малинов бе обвинен като руски шпионин. Според огласената информаця тогава Малинов е събирал данни и ги е предавал на две организации - на Общество "Двуглав орел" и на Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников и на свързания с него бизснесмен Константин Малофеев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG