Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама полицаи бяха простреляни на протест заради убийството на чернокожа жена в САЩ


Протестът в Луисвил протичаше мирно, докато няколко изстрела не предизвикаха сблъсъци
Протестът в Луисвил протичаше мирно, докато няколко изстрела не предизвикаха сблъсъци

Двама полицейски служители бяха простреляни в американския град Луисвил, щата Кентъки, по време на протест заради убийството на афроамериканката Бреона Тейлър по време на полицейска акция за наркотици в дома ѝ през март. Ранените са в стабилно състояние без опасност за живота, а един заподозрян е арестуван, съобщи временният началник на местната полиция Робърт Шрьодер.

Повод за демонстрацията в сряда стана решението на т.нар. голямо жури от съдебни заседатели да не бъдат повдигани обвинения на двама униформени за фаталната стрелба срещу Тъйлър, тъй като първи е открил огън нейният приятел. Обвинен беше само техен колега за това, че е произвел изстрели, застрашаващи живота на съседите на убитата афроамериканка.

Временният началник на полицията в Луисвил Робърт Шрьодер
Временният началник на полицията в Луисвил Робърт Шрьодер

През последните месеци в САЩ избухнаха масови протести срещу полицейската бруталност и расизма, които на няколко пъти преминаха в безредици и прояви на мародерство. Първоначално напрежението в страната ескалира заради убийството на чернокожия Джордж Флойд при ареста му от полицаи в Минеаполис. Впоследствие протеститe под надслов „Black Lives Matter” („Животът на чернокожите има значение“) се разпространиха в целия свят.

През март 26-годишната Бреона Тейлър беше убита, след като трима полицаи нахлуха със заповед за обиск без предупреждение в дома ѝ. При влизането им приятелят на жената открива огън, след което служителите на реда също стрелят, убивайки Тейлър. Съдебните заседатели, разлеждащи случая, отказаха в сряда да повдигнат обвинения за смъртта на жената, тъй като полицаите са имали заповед за обиск и са стреляли в отговор на действията на заподозрян.

Защитата на семейството на Тейлър оспорва дали униформените изобщо са се идентифицирали, избивайки вратата на апартамента ѝ. Единственият обвинен полицай – Брет Ханкинсън, ще отговаря за безпричинно застрашаване на живота на съседите на убитата жена, за което може да получи до 5 години затвор. По думите на главния прокурор на Кентъки Даниел Камерън изстреляните от него куршуми по случайност не са улучили хора, намиращи се в близкия апартамент.

Решението на т.нар. голямо жури предизвика мирни протести в Луисвил и други градове в САЩ като Ню Йорк, Вашингтон, Атланта и Чикаго. Междувременно исканията за реформа на американската полиция се превърнаха в основна тема при подготовката на президентските избори, настрочени за 3 ноември.

Кандидатът на демократите Джо Байдън коментира развоя на случая, предлагайки преразглеждане на използването на прекомерна сила от полицаите, както и забрани на задушаващите хватки при арест и заповедите за обиск с нахлуване без предупреждение. Президентът Доналд Тръмп, който се кандидатира за втори мандат, пък заяви в профила си в Туитър, че се моли за живота на ранените в сряда полицаи.

„Федералното правителство застава зад вас и е готово да помогне“, се казва в туита на държавния глава на САЩ. Той добави, че е разговарял с губернатора на Кентъки Анди Бишиър и му е завил, че е готов да „работят заедно“, ако той пожелае.

Преди решението на голямото жури, кметът на Луисвил Грег Фишер обяви извънредно положение и полицейски час. Въпреки това протестиращи започнаха да се събират в града веднага, след като стана ясно, че полицаите, застреляли Бреона Тейлър, няма да получат обвинения.

Първоначално демонстрацията беше мирна, докато няколко изстрела не предизвикаха сблъсъци между протестиращи и полицейски части за борба с безредиците.

През май Луисвил забрани на униформените да използват заповеди, които им позволяват нахлуване със сила и без предупреждение в частен имот. През юни местното полицейско управление уволни Брет Ханкисън, а през септември градската управа уреди обезщетение за неправомерна смърт със семейството на Тейлър за 12 милиона долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG