Връзки за достъпност

Извънредни новини

Като мишка с корона. ЕС и САЩ не признават Лукашенко. Опозицията призова за неподчинение


Вечерта след тайната церемония протестиращите носеха плакати, на които Лукашенко е изобразен като мишка с корона
Вечерта след тайната церемония протестиращите носеха плакати, на които Лукашенко е изобразен като мишка с корона

Първият дипломат на Европейския съюз (ЕС) припомни позицията на организацията, че не признава Александър Лукашенко за президент на Беларус. Това стана след изненадващата и тайна церемония по встъпване в длъжност, която беше проведена в Минск в сряда.

Страната е разтърсвана от протести от 9 август насам, когато се проведоха избори за президент. Лукашенко обяви, че е спечелил шести мандат с 80% от гласовете. Опозицията твърди, че резултатите са фалшифицирани.

Полицията арестува хиляди по време на протестите и използва насилие за разпръскване на демонстранти. Силите на реда бяха отцепили централни булеварди в Минск в сряда, за да осигурят трасе за кортежа на Лукашенко, който се закле за шести мандат пред избрана публика на церемония, която не беше обявена предварително.

"Встъпването в длъжност е в пряко противоречие с желанието на големи части от народа на Беларус, които го изразяват на многобройни, безпрецедентни и мирни протести. Този акт само задълбочава още повече политическата криза в Беларус", каза Жозеп Борел в четвъртък. Той е върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Вечерта след церемонията полицията използва водни оръдия срещу протестиращите. Министерството на вътрешните работи съобщи за 364 арестувани.

"Ние сме впечатлени от смелостта на беларуския народ, който продължава да демонстрира мирно да демокрация и за фундаменталното си право, въпреки репресиите на властите. Ние сме солидарни с хората и напълно подкрепяме тяхното демократично право да избират своя президент на свободни и честни избори", каза Борел.

Полицаите срещу жените
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

ЕС подготвя санкции срещу около 40 души, които са отговорни за репресиите. Сред тях е и самият Лукашенко. Но за това решение е необходимо съгласието на всичките 27 страни в съюза. Кипър постави условие за подкрепата си - за по-твърда позиция срещу Турция, която проучва за газ водите от кипърската икономическа зона. Швеция и Финландия също отказват да подкрепат санкции срещу Лукашенко, за да могат да продължат преговорите с помощта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Съединените щати също не признават Лукашенко.

"Изборите на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. Обявените резултати бяха фалшифицирани и не са легитимни", каза говорител на Държавния департамент пред Радио Свободна Европа.

"САЩ не могат да приемат Александър Лукашенко за легитимно избран президент на Беларус".

Държавният департамент призова за "национален диалог", който да доведе до свободни и честни избори под независимо наблюдение.

Лидерката на опозицията Святлана Циханоуска също каза след церемонията, че няма да признае Лукашенко за президент и призова за гражданско неподчинение.

"Това т.нар. встъпване в длъжност е фарс. Всъщност, Лукашенко се пенсионира", написа Циханоуска в своя канал в Телеграм. "Това означава, че заповедите на силите за сигурност вече не са легитимни и не трябва да бъдат изпълнявани".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG