Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изненадващо и тайно Лукашенко встъпи за шести път в длъжност президент на Беларус


Лукашенко по време на церемонията по встъпване в длъжност.
Лукашенко по време на церемонията по встъпване в длъжност.

Досегашният президент на Беларус Александър Лукашенко положи клетва за шести президентски мандат на тайна церемония в Минск. Инаугурацията му на 23 септември се е състояла в тесен кръг от приближени на фона на масови протести заради спорното му преизбиране на поста преди месец и половина, предадоха информационните агенции.

Датата на церемонията беше държана в тайна до последно, броят на гостите е бил ограничен, а кортежът на Лукашенко е преминал през Минск при засилени мерки за сигурност.

Едва след церемонията се появиха снимки в проправителствения канал "Пул Первого", създаден от прессекретаря на Лукашенко Наталия Ейсмонт.

Официалната информационна агенция БелТА съобщи, че на церемонията са присъствали “няколкостотин” висши служители. Имената им обаче не бяха огласени.

Според информацията на БелТА Лукашенко е сложил дясната си ръка врърху конституцията и е положил клетва, след което е подписал клетвения лист.

Новината бе приета гневно от Кооординациония съвет на опозицията за предаване на властта.

"За нас, гражданите на Беларус, за световната общност той сега не е никой", написа Павел Латушко, който е част от президиума на съвета, в канала си в "Телеграм". "Досадна грешка на историята и позор за цивилизования свят. Никога няма да се съгласим с фалшификацията и искаме нови избори!" Латушко призова всички белоруси към гражданско неподчинение.

Според избирателната комисия на Беларус Лукашенко е преизбран с над 80% на изборите на 9 август след пет мандата, но съобщението бе последвано от многохилядни протести.

Въпреки грубите репресии срещу протестиращите от страната силите на реда, многохилядните демонстрации не спират. Много от лидерите на опозицията бяха принудени да напуснат страната или в момента са в ареста.

Повечето от страните членки на ЕС не признават резултатите от изборите за президент. От ЕС предупредиха, че няма да приемат Лукашенко за легитимен държавен глава на Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG