Връзки за достъпност

Извънредни новини

От ООН призоваха Беларус да спре насилието и да освободи арестуваните


Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска говори по видео конферентна връзка пред Съвета на ООН за човешките права.
Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска говори по видео конферентна връзка пред Съвета на ООН за човешките права.

Съветът на ООН по правата на човека призова властите в Беларус да прекратят употребата на сила спрямо протестиращите, да освободят арестуваните и да започнат диалог с опозицията. Това стана с резолюция, приета в петък с 23 гласа "за", 22 "против" и 2 "въздържали се".

Текстът беше внесен от страните от ЕС. Той задължава върховния комисар по правата на човека Мишел Бачелет да докладва до края на годината за нарушенията в Беларус, извършени след изборите на 9 август.

За победител в президентските избори беше обявен Александър Лукашенко, който управлява страната от 26 години. Протестите започнаха заради убедеността на хората, че резултатите са били манипулирани. Стотици участници бяха арестувани.

В резолюцията, гласувана в петък, се споменават полицейско насилие, упражнено над протестиращи, изтезания, нечовешко третиране, случаи на отвличане, на произволно експулсиране от страната и на сексуални посегателства, както и насилие, основано на пола. Властите в Беларус са призовани да "влязат в диалог с политическата опозиция, в това число с Координационния съвет и гражданското общество".

Ситуацията в Беларус изисква международна намеса, каза по-рано през деня опозиционната кандидатка за президент на страната Святлана Циханоуска. Тя участваше в заседанието по видеоконферентна връзка. Представителят на Беларус протестира срещу изслушването на Циханоуска с аргумента, че процедурата не предвижда възможност за такова изказване, но тезата беше отхвърлена.

По-рано през деня представителите на Русия, Китай и Венецуела поискаха да се прекратят обсъжданията, но предложенията не бяха приети.

Тази резолюция създава опасен прецедент и се намесва във вътрешните работи на страната, съобщиха по-късно от беларуското министерство на външните работи.

Русия, която няма право на глас в Съвета, но присъства като наблюдател, предложи 17 изменения на текста, внесен от европейските страни, но предложенията бяха отхвърлени.

"Ще те заровим в гората". Разказ за побоя и заплахите в беларуските арести
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG