Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има достатъчно млади и реализирани хора." Може ли един протестен концерт да бъде позитивен?


Виктор Иванов и Анастас Гогов
Виктор Иванов и Анастас Гогов

Могат ли двама души, които се познават само от два месеца и никога не са организирали масови събития, да реализират протестен концерт на Орлов мост с идеята да провокират повече хора да бъдат критични към управляващите? Това е историята на Анастас Гогов и Виктор Иванов, които се запознават през юли по време на една от антиправителствените демонстрации, продължаващи вече 78 дни с искания за оставка на кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Двамата организират митинг-концерт под надслов "Бъдеще за младите, бъдеще за България" в неделя от 16.00 часа на Орлов мост. Информация за събитието се разпространява активно през последната седмица във Фейсбук като участие в него са потвърдили групи като "Контрол", "Уикеда", "ТДК", NoMoreManyMore и рапъра WOSH MC. Списъкът с участниците обаче остава отворен.

Анастас и Виктор планират на сцената да се качат не само музиканти, а и други хора с опит в бизнеса, културата и изкуството, които да споделят впечатленията и идеите си за развитието на гражданското общество. Идеята им е събитието да покаже, че основната част от протестиращите са мотивирани не от лични интереси и политически амбиции, а от желанието в държавата им да има принципи и върховенство на закона.

Кои са организаторите?

Анастас Гогов е на 40 години и има син. Занимава се с бизнес психология, развиване на лидери, изпълнителни директори и предприемачи. Завършил е индустриален мениджмънт в Техническия университет, управление на отбраната и въоръжените сили във Военната академия, както и Българското училище за политика "Димитър Паница". Има и няколко специализации по психология, както и по управленски и информационни системи в Англия. В момента учи военна психология.

Виктор Иванов е на 33 години и има син и дъщеря. Завършил е психология в Софийския университет и магистратура по бизнес мениджмънт в Рим. В момента работи като специалист в сферата на човешките ресурси.

Запознават се една вечер в края на юли, когато на Орлов мост все още имаше блокада. Тогава се появяват няколко човека, които са видимо агресивни и искат да свалят знаме на Европейския съюз от блокадата. Анастас ги снима с телефона си, докато Виктор директно отива при тях, за да им попречи.

"Този видимо двуметров и доста добре сложен младеж се появи там и влезе много ребром в разговора."

"Този видимо двуметров и доста добре сложен младеж се появи там и влезе много ребром в разговора. Първоначално помислих, че това е поредният агресор, който се присъединява в ситуацията. След няколко минути обаче разбрах, че той всъщност се опитва да балансира диалога, да поведе разговора в друга посока и да ги успокои, влизайки в техния тон", разказва Гогов пред Свободна Европа.

Около 40 минути по-късно двамата вече разговарят приятелски с агресивните допреди малко младежи. Признват и, че първоначалното им впечатление, че това са били провокатори, се е оказало погрешно.

Какви са целите им?

"Виктор предизвика симпатията и доверието ми с поведението си и след това започнахме често да се засичаме и да си говорим. Така се стигна до момента, когато решихме да организираме нещо по-различно от процесите, които виждахме до този момент на улицата. Нещо, което да даде нова енергия на протеста, да обедини хората – митинг-концерт, който да има положително послание и да привлече повече млади хора. Целта ни е да покажем, че има път и бъдеще за България и след Бойко Борисов", казва още Анастас.

Той никога досега не се е занимавал с подобно нещо, но е протестирал активно през 1997 и 2013 г. За разлика от него Виктор преди не е участвал толкова редовно в политически демонстрации. По време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски живее в Италия, но вярва, че благодарение на това сега има повече съхранена енергия да изразява недоволството си.

"Борисов навсякъде върви и обяснява, че няма кой да управлява, освен него, че държавата ще се счупи, че България не може да съществува без него. Ние искаме да покажем, че има достатъчно млади и реализирани хора в бизнеса, културата и изкуството, които имат какво да разкажат, могат да застанат с лицето си и със сигурност могат да управляват по-добре бъдещето си от Борисов", смята Гогов.

Никой от тях няма политически амбиции и не е членувал в партии, но са на мнение, че хората в България трябва да се научат да бъдат активни политически – да упражняват правото си на глас и да бъдат критични към действията на управляващите.

"Целта на този митинг е да изкараме повече хора на улицата и с музиката, с текстовете и с лекциите, които ще се изнесат от сцената, тези хора да бъдат информирани и да знаят защо е важно да има активно гражданско общество, защо е важно всеки път, когато има избори, да гласуваме. По този начин всъщност ние можем да се борим с купения вот", разказва Гогов.

Как финансират събитието?

За да поемат разходите за сцена, охрана и тоалетни по време на концерта в неделя, Анастас и Виктор набират средства чрез платформата за дарителски кампании Helpkarma. Вложили са и лични спестявания, но по думите им, "ако 2000 човека дарят по 20 лв, ще са достатъчни".

"Решихме, че това е нашият личен пример за това, че едни хора, които са се срещнали на улицата, могат да се обединят около една кауза."

"За мен това е много голяма отговорност. С Виктор много пъти сме се чували по нощите и сме се чудили дали да продължаваме с организацията на това събитие, защото ни е голямо притеснението. В крайна сметка решихме, че това е нашият личен пример за това, че едни хора, които са се срещнали на улицата, могат да се обединят около една кауза, да намерят съмишленици и заедно да случат нещо такова", обобщава Гогов.

"Мислих 24 часа, проучих го допълнително, обадих се на доста наши общи познати и реших, че мога да му имам доверие. Съгласих се, защото познавам много смислени хора в София и цялата страна и прецених, че бих могъл да убедя много от тях да подкрепят такова начинение", добавя Иванов.

Двамата вече са провели няколко разговора в Столичната община и са получили съгласие да организират събитието именно на Орлов мост. Първоначално обаче оттам са предлагали други локации – Паметникът на съветската армия и мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров. Анастас и Виктор обаче не са се съгласили, "защото тези места изцяло противоречат на посланието ни".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG