Връзки за достъпност

Извънредни новини

Яйца по Столичната община и евакуация на здравния министър от БНТ в 79-ия ден от протестите


Протестиращи за пореден път поискаха оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков

Антиправителствените протести, които продължават вече 79 дни с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, в петък вечерта се съсредоточиха около сградите на Столичната община и БНТ.

Демонстранти изразиха недоволството си от некачествената градска инфраструктура и презастрояването на столицата, заради които беше поискана и оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Общинската сграда на ул. „Московска“ беше обстрелвана с яйца. До по-сериозно напрежение обаче не се стигна и обстановката се нормализира около час преди полунощ.

Успоредно с това протестиращи се събраха за пореден път и около сградата на БНТ, настоявайки за оставката на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков. Хората опитаха да блокират всички изходи, докато вътре гост на предаването „Панорама“ беше здравният министър Костадин Ангелов.

След участието си в ефир той успя да си тръгна със служебен автомобил без да има досег с протестиращите. Колата на Ангелов излезе през заден изход от двора на БНТ директно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, придружавана от десетина полицаи. Те пробиха разблъскаха хората, които опитваха да препречат пътя на министъра, включително лягайки пред автомобила. В крайна сметка той премина успешно и се включи в движението по бул. „Цариградско шосе“.

"Отровното трио": Държавното жилище на Гешев е ремонтирано за близо 300 хил. лв.

Протестът в петък започна с брифинг на трима от организаторите му, наричащи се „Отровното трио“ – адвокат Николай Хаджигенов, скулпторът Велислав Минеков и пиар експертът Арман Бабикян. Те обявиха пред медиите, че Дом 5 в държавната резиденция в Бояна, обитаван от главния прокурор Гешев, е бил ремонтиран за близо 300 хил. лв. от „Главболгарстрой“ (ГБС). Прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 20 дни.

Като източник на тези данни бяха посочени отговори на запитване на „Отровното трио“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). От тях става ясно, че домът на главния прокурор представлява двуетажна, монолитна сграда със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м. Разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар.

Обществената поръчка е била обявена през април и единственият участник е била ГБС, но след това е прекратена, заради предложени по-ниски цени от записаните в техническите спецификации. След повторното ѝ обявяване, освен ГБС, оферта подава и „Жи Пи Груп“ на 20-годишния Венцислав Манчовски от мездренското село Горна Кремена. Собственикът на регистрираната с 10 лв. капитал фирма е предложил със 110 хил. лв. по-ниска цена от ГБС за ремонта на Дом 5, но бил дисквалифициран.

Хаджигенов изрази съмнение, че ремонтът на вилата в действителност дори е по-скъп от предоставените им официални данни, тъй като те не дават отговор на всички въпроси по темата: „Купувани ли са италиански мебели за обзавеждане? Известно е, че стойността на обзавеждането надвишава в пъти стойността на ремонта. Купувана ли е билярдна маса, фитнес уреди и всички други мебели? Има ли телевизори във всяко едно помещение, колко са големи и на каква стойност са? Как са купувани, от кого са платени?“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG