Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американското посолство в София подкрепи работата на Антикорупционния фонд


Джесика Ким (в средата с черната рокля) се срещна с целия екип на Антикорупционния фонд в четвъртък
Джесика Ким (в средата с черната рокля) се срещна с целия екип на Антикорупционния фонд в четвъртък

Постоянният юридически съветник на посолството на САЩ в София Джесика Ким се е срещнала в четвъртък с екипа на Антикорупционния фонд, който се занимава с журналистически разследвания. По време на срещата тя е изразила подкрепата си за дейността на неправителствената организация в подкрепа на утвърждаването на върховенството на закона в страната.

„Фондът систематично наблюдава публично достъпна информация, медии и социални мрежи, за да разследва, предотвратява и спира корупцията на всички нива в България. Ние ги аплодираме и ги подкрепяме, докато работим“, съобщиха от дипломатическата мисия на САЩ в страницата си във Фейсбук в събота.

„Ценим силната подкрепа за каузата на утвърждаването на върховенство на закона в България и признанието на усилията на гражданите и гражданските организации, работещи за трайна промяна в тази посока“, се казва в съобщение на Антикорупционния фонд по повод срещата с Джесика Ким.

Нейният ресор е предоставяне на помощ за правосъдната система и изграждане на капацитет в борбата срещу корупцията, прането на пари и организираната престъпност. Ким беше представена официално през януари пред премиера Бойко Борисов и тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов. Тя е федерален прокурор с над 10-годишен опит и отговаря и за Румъния.

Подобен пост в американското посолство в България имаше преди приемането на страната в Европейския съюз. През февруари миналата година тогавашният американски посланик Ерик Рубин заяви пред Свободна Европа София отново ще бъде изпратен юридически съветник заради проблемите с върховенството на закона.

Посещението на Джесика Ким в Антикорупционния фонд става факт месец, след като тя публикува последния засега епизод от разследването си „Осемте джуджета“. То разкрива данни за схема за изземване на печеливш български бизнес и присвояване на голяма сума пари и злато.

Потърпевшият Илия Златанов твърди, че това се е случило със съдействието на бившия следовател Петьо Петров и висши представители на прокуратурата. По случая вече три месеца тече проверка в Софийската градска прокуратура, но липсва официална информация за нейния развой.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG