Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военно положение и пълна мобилизация. Напрежението между Армения и Азербайджан ескалира


Кадър от видео, разпространено от арменското военно министерство, на което се вижда унищожаването на азербайджански танкове
Кадър от видео, разпространено от арменското военно министерство, на което се вижда унищожаването на азербайджански танкове

Армения обяви военно положение и пълна мобилизация след тежки боеве с азербайджански сили в спорния регион Нагорни Карабах. Решението на Ереван стана факт, след като президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща „победа“ над арменските сили в отцепния регион на Азербайджан, населен предимно от етнически арменци. И двете страни съобщават за жертви, включително и сред цивилното население.

Армения обвини азербайджански сили за обстрел на населени места в Нагорни Карабах, а Баку отвърна с твърдение, че арменските сили са нападнали азербайджански военни и цивилни позиции.

"Правителството реши да обяви военно положение и пълна мобилизация", написа арменският премиер Никол Пашинян във Фейсбук. По-рано той съобщи, че азербайджанските военни са предприели въздушна и артилерийска атака срещу цивилни селища в Нагорни Карабах.

Според официалната позиция на Баку военната операция е в отговор на обстрела по т.нар. линия на контакт, която разделя арменските и азербайджанските сили на фронта на най-продължителния конфликт в Европа. Арменското Министерство на отбраната съобщи, че армията е свалила два азербайджански хеликоптера и три безпилотни летателни апарата. Баку обаче отхвърля тази информация.

"Нашият отговор ще бъде пропорционален и военно-политическото ръководство на Азербайджан носи пълната отговорност за ситуацията", се казва в изявлението на арменското военно министерство.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че неговите сили "предприемат ответни мерки и нашите войски контролират изцяло обстановката". Оттам допълниха, че "по цялата линия на фронта продължават ожесточени битки".

Турция, близък съюзник на Баку, заяви, че Армения трябва незабавно да прекрати враждебните си действия срещу Азербайджан, които "ще хвърлят региона в огън". Русия призова и двете страни "незабавно да спрат огъня и да започнат преговори за стабилизиране на ситуацията". Руснаците имат военна база в Армения и разглеждат Ереван като стратегически партньор в региона. Франция заяви, че е "изключително загрижена от конфронтацията".

Сблъсъците между страните от Южен Кавказ се засилиха през последните месеци. Напрежението ескалира още в средата на юли, когато имаше атаки с безпилотни летателни апарати и силен артилерийски огън. Тогава бяха убити най-малко 17 души, предимно войници от двете страни, но и поне един цивилен.

Нагорни Карабах и седем съседни области на Азербайджан бяха завзети от подкрепяни от Армения сепаратисти, които обявиха независимост на фона на конфликт, продължил между 1988 и 1994 г. Тогава загинаха поне 30 000 души, а стотици хиляди бяха разселени.

След крехкото примирие, постигнато с посредничеството на Русия през 1994 г. регионът е под контрола на етнически арменски сили, които според Азербайджан включват войски от Армения. Независимостта на региона не е признато от нито една държава и там периодично се провеждат схватки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG