Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кандидатът на десните партии води за кметското място в Букурещ


Бившият румънски президент Траян Бъсеску гласува на местните избори в Букурещ
Бившият румънски президент Траян Бъсеску гласува на местните избори в Букурещ

Кандидатът на десните партии Никушор Дан спечели изборите за кмет на Букурещ. Това показват предварителните данни за резултатите от местните избори в Румъния, които се проведоха в неделя. Заради пандемията вотът беше преместен от юни за края на септември.

50-годишният Никушор Дан е кандидат на новата партия, създадена на 15 август от сливането на Съюза за спасение на Румъния и партия ПЛЮС, и е подкрепен и от управляващата Национално-либерална партия. Той е получил 47,2% подкрепа.

Сегашният кмет на Букурещ и кандидат на опозиционната Социалдемократическа партия – 48-годишната Габриела Фиря, получава 39 на сто.

На 6 декември в Румъния предстоят парламентарни избори. А от вчерашния вот в страната и особено от гласуването за кмет на Букурещ, предстои да бъдат направени изводи за политическите нагласи в страната.

Засега силна, но вече загубила управляващото си мнозинство е Социалдемократическата партия в Румъния. Тя спечели изборите в страната през 2016 година. Формацията обаче загуби властта през изминалата година след вот на недоверие. Причината бе, че се опита да прокара спорни съдебни реформи на фона на улични протести и предупреждения от страна на Брюксел.

Междувременно партията се разтресе от корупционен скандал. През май 2019 г. лидерът й Ливу Драганя беше осъден за подбуждане към злоупотреба със служебно положение. В началото на тази година съдът окончателно отвърди присъдата му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG