Връзки за достъпност

Извънредни новини

"500 убити, не, 15 ваши". Армения и Азербайджан с противоречиви данни за загубите в Нагорни Карабах


Скрийншот от видео на арменското военно министерство, показващо обстрел на азербайджански военни части в Нагорни Карабах

Противоречиви съобщения съпътстват избухналия отново стар военен конфликт в кавказкия регион Нагорни Карабах.

Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах е от края на осемдесетте години на миналия век. Населената основно с арменци Нагорно-Карабахска автономна област с поддръжката на Армения обяви, че напуска Азербайджанската съветска социалистическа република, част от Съветския съюз.

През септември 1991 година автономната област провъзгласи създаването на Нагорно-Карабахска република. Между 1988 и 1994 година от въоръжения конфликт в сепаратисткия регион загинаха около 30 хиляди души, няколкостотин хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Републиката не е призната от нито една страна член на ООН.

И макар Армения официално да не взема отношение за независимостта на Нагорни Карабах, тя неприкрито подкрепя с всякакви средства непризнатата република във военните й действия с Азербайджан.

Сблъсъците между страните от Южен Кавказ се засилиха през последните месеци. Напрежението ескалира още в средата на юли, когато имаше атаки с безпилотни летателни апарати и силен артилерийски огън. Тогава бяха убити най-малко 17 души, предимно войници от двете страни, но и поне един цивилен.

В понеделник Армения и Азербайджан започнаха да обявяват различни данни за загубите в жива сила и бойна техника. От съобщенията не става ясно и какво е положението на така наречената фронтова линия в самопровъзгласената Нагорно-Карабахска република.

„Над 500 ваши убити, не, само 15“

Над 500 арменски военнослужещи са били убити в хода на бойните действия в Нагорни Карабах, съобщи в понеделник изданието на Свободна Европа "Настоящее время". цитирайки Министерството на отбраната на Азербайджан.

Това бе опровергано веднага от Министерството на отбраната на Армения, като негов говорител не посочи данни.

В понеделник военното ведомство на Азербайджан също съобщи, че въоръжените сили на Армения са загубили 22 танка и друга тежка бронетехника и 15 зенитни установки „Аса“. Баку не спомена за свои загуби, но каза, че Армения е обстрелвала град Тертер.

Размяната на противоречиви съобщения продължи, като пресаташето на военното министерство на Армения каза, че през нощта срещу понеделник в боевете в зоната на карабахския конфликт са продължили с различна интензивност.

По-рано от Ереван казаха, че Баку е загубил около 30 танка и бронетехника. Министерството на отбраната на Армения публикува и видео, от което се вижда обстрел на колона с азербайджанска техника в Нагорни Карабах.

Според военното министерство на непризнатата република Нагорни Карабах в хода на бойните действия са загинали 15 военнослужещи. Преди това карабахските власти съобщиха за гибелта на 16 и раняването на 100 военни. По този начин броят на жертвите сред военнослужещите в така наречената Армия за отбрана на Карабах станаха 31, предаде арменската редакция на Радио Свобода.

През нощта в понеделник са продължили интензивните военни действия в южната, югоизточната и северната част на фронтовата линия.

„В резултат на контраатаката, предприета от части на Армията за отбрана, противникът понесе големи загуби в жива сила и техника, а Армията за отбрана възстанови загубените позиции“, се казва в съобщението.

Сутринта на 27 септември премиерът на Армения Никол Пашинян обвини Азербайджан в настъпление на територията на непризнатата Нагорно-Карабахска република. По думите му азербайджанските военни са започнали настъпление с използването на артилерия и вертолети. От Азербайджан твърдят, че настъплението е било в отговор на обстрел от арменска страна.

Военно положение и в Армения, и в Азербайджан

Никол Пашинян въведе извънредно военно положение в Армения и обяви обща мобилизация. Министерството на отбраната заяви, че засега не е нужна помощта на цивилното население. Всеобща мобилизация е въведена в Нагорни Карабах.

На цялата територия на Азербайджан също действа военно положение, въведено с указ на президента на страната Илхам Алиев.

Призиви за прекратяване на конфликта и взаимни обвинения

Нагорно-Карабахската република (НКР) не е призната от нито една държава членка на ООН, включително и от Армения, която обаче настоява НКР да бъде независима. През 1993 година ООН прие четири резолюции с искане да бъдат изтеглени войските на Армения от Карабах и територията да бъде призната за част от Азербайджан.

През годините конфликтът не можа да се разреши въпреки дипломатическите усилия и преговорите в рамките на така наречената Минска група, в която освен пряко замесените страни участват и Франция, Русия и САЩ.

В неделя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните в конфликта в Нагорни Карабах „веднага да прекратят бойните действия“ и да се върнат на масата за преговорите.

Президентът на Нагорни Карабах Араик Арутунян призна в неделя, че от арменска страна има „загубени позиции, десетки ранени и жертви“. Той обвини Турция, че се намесва в конфликта, като обяви, че азербайджанските сили използват „съвременно турско въоръжение“.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган изрази подкрепата си за Азербайджан, обаче не каза, че Анкара има намерение да се намесва в конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG