Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп не е плащал данъци близо 15 години, гласи разследване. Президентът отрече


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е платил по 750 долара федерален данък върху дохода за 2016 и 2017 г. През изтеклите 15 години е имало 10, в които той не е плащал данъци изобщо. Това твърди в свое разследване американското издание Ню Йорк таймс.

От медията пишат, че информацията им е получена на базата на данъчните декларации на Тръмп и свързаните с него бизнеси за последните две десетилетия. Според тях за този период са видими “хронични загуби и години на избягване на данъци”.

По време на пресконференция в Белия дом президентът нарече публикациите фалшиви новини.

“Всъщност съм плащал данъци. Ще видите това много скоро, когато (бъдат публикувани бел.ред.) данъчните ми декларации, които в момента са одитирани, това продължава вече доста дълго. Службата за събиране на данъци (IRS) не се държат с мен добре… държат се с мен много зле”, заяви Тръмп.

От компанията на Тръмп “The Trump Organization”, също отрекоха истинността на публикуваната информация. Пред Ню Йорк таймс един от адвокатите определи като неверни “повечето, ако не и всички данни”.

През 2016 г. Доналд Тръмп се превърна в първия кандидат за президентския пост от времето на Джералд Форд през 70-те години, който да откаже да публикува данъчните си декларации.

Тръмп много пъти е декларирал, че е успешен бизнесмен и благодарение на това е и успешен президент.

Какво се твърди в разследването

Освен декларираните данъци от по 750 долара през 2016 и 2017 г., според Ню Йорк таймс данъчните декларации на Тръмп показват и “бизнесмен, който взема стотици милиони долари на година, но декларира хронични загуби, с цел да избегне плащането на данъци”.

В различни публични изяви и документи Тръмп заявява, че през 2018 г. е спечелил най-малко 434.9 млн. долара. По данни на Ню Йорк таймс данъчните декларации показват, че за същия период са декларирани 47.4 млн. долара загуби.

Твърди се, че чуждестранните бизнеси на Тръмп са осъществили приходи от 73 млн. долара през първите му две години в Белия дом (2017 и 2018 г.). По-голямата част от тях са от голф игрищата му в Шотландия и Ирландия, но според Ню Йорк таймс “Trump Organization” е получавала средства по линия на “лицензионни сделки с авторитарни лидери”. Споменават се сделки за няколко милиона долара във Филипините, Индия и Турция.

Според вестника за 2018 г. Тръмп има приходи от стотици милиони от телевизионното предаване “Стажантът”, както и от сделки за използване на името му. Инкасирани са и още 176.5 млн. долара от инвестиции в офисни сгради. Според изданието президентът и компанията му не са платили почти никакви данъци на фона на тези приходи.

Според анализатори, които са работили по разследването, възможността бизнесите на Тръмп все още да оперират, въпреки постоянното деклариране на загуби, се дължи на взимането на множество заеми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG