Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Това беше частна среща“. Ангела Меркел е посетила Навални в болницата


Клиниката "Шарите", където се лекуваше Алексей Навални
Клиниката "Шарите", където се лекуваше Алексей Навални

Германският канцлер Ангела Меркел е посетила руския опозиционер Алексей Навални, докато се е лекувал в берлинската болница „Шарите“. Това съобщи изданието „Шпигел“. Според него визитата на канцлера е била в пълна секретност. С този необичаен жест Меркел е подчертала солидарността на правителството на Германия с политика, пише изданието.

Подробности за срещата не се съобщават. От пресслужбата на канцлерството засега не коментират.

Самият Алексей Навални потвърди в понеделник, че Меркел го е посетила. Той написа в Туитър:

„Имаше среща, но не беше „секретна“. По-скоро беше частна и имаше разговор със семейството. Много съм признателен на канцлера Меркел, че ме посети в болницата“.

В болницата „Шарите“ Навални се лекуваше след като беше отровен - диагноза, отхвърляна от руските лекари, но впоследствие потвърдена от изследванията и експертизите на германската клиника и на независими лаборатории. Той изкара 32-дневен курс на лечение в болницата, от които повече от две седмици беше в кома. На 22 септември Навални беше изписан и сега продължава курс по възстановяване в Германия.

Становището на германските лекари, че политикът е бил отровен с бойно химическо вещество от типа на „Новичок“, бешепотвърдено от три европейски лаборатории. Германски медии твърдят, като се позовават на свои източници, че такова вещество може да се разработи само в лабораториите на руските спецслужби.

Европейският съюз и САЩ призоваха Русия да проведе разследване на покушението срещу Навални. Руските власти обаче смятат, че няма основание за образуване на следствено дело, защото според анализите, които са били направени на Навални в Русия, отрова не е била открита. Представител на Русия в Организацията за забрана химическите оръжия заяви, че Берлин отказва да сътрудничи с Москва по линия на правоохранителните органи и не предоставя данните от експертизите, направени на Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG