Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мартин Янков, който знае как да съживява цели квартали


Мартин Янков
Мартин Янков

"Има толкова запустели градски пространства. Докато учех в Лондон разбрах, че облагородяването им е лесно. Когато се върнах в България видях, че това липсва. И ето, че се получава." Така започва разказа си пред Свободна Европа Мартин Янков, който стои в основата на провелия се през уикенда фестивал "Реките на София".

"Изолирани, бетонирани и пусти. Минаваме покрай тях и откровено ни става тъжно. И вероятно всеки втори, застанал над канала на булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Сливница”, се е питал - защо София няма чисти, уредени и нормални централни реки", гласи анонсът на фестивала в неговата фейсбук страница.

Събитието включваше артинсталации, изложби, тренировки на открито, музикална програма.

Всъщност "Реките на София" е дългосрочна инициатива, която цели да променя нагласите към софийските реки и постепенно да ги превръща в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и реализуеми намеси.

"Още преди да се прибера в България имах идея за един проект с лодки по Перловската река. Дори си го бях записал в тефтера в Англия. И ето, че стана, но идеята малко мутира", смее се Мартин, докато разказва запалено по телефона как е започнало всичко.

Той получава образованието си във Великобритания, където завършва ландшафтна архитектура. "Благодарение на образованието си разбрах, че всяко едно пространство влияе на града", казва той.

И обяснява, че след завръщането си в България иска да помогне за промяната на цялостния облик на София. "Лесно се прави, стига да знаеш как. И да имаш пространства за облагородяване. В Лондон, например, повечето подобни места вече са облагородени", казва Янков.

Той се прибира окончателно в България през декември 2019 г. "Идеята ми се беше родила преди това, но после ни сполетя и епидемия. Но така имаше повече време. В България се запознах с интересни хора от всякакъв спектър и те помогнаха много за реализацията на идеята. И така от една инсталация за лодки по Перловската река се роди цял фестивал на три локации", допълва Янков.

"Облагородяването и култивирането на публичното пространство влияе на града, на обществото, дори на отделните хора", казва ландшафтният архитект. И добавя: "Казах си, че ще намеря начин".

Той си е поставил за цел да държи идеята жива: "Планът е да провеждаме нещо като работилница. Да се съберем хора, които искат да направят нещо за начина, по който София изглежда. Хора свързани с урбанизма, архитектурата, музиката, социологията, арт средите. Обликът на града зависи от всички."

И дава пример: "Представете си Зона Б5 – един квартал с негативно излъчване. Ако там се случват различни прояви, артистични, то този квартал ще започне да привлича повече хора. Оттам се оживява бизнесът, а най-простото следствие е, че не след дълго цените на имотите във въпросното място скачат, защото то просто е станало по-живо, по-цветно и по-приветливо", споделя Янков.

"Сигурен съм, че всички искат да живеят в добри квартали. А те в немалка степен зависят от обществените пространства. Те пък зависят от нас", завършва той.

Мартин Янков е роден в София, детството му минава в центъра на града и именно затова първата му идея за облагородяване е Перловската река. Завършва ландшафтна архитерктура в Лондон. Първоначално работи по специалността си във Великобритания, след което се завръща в България.

XS
SM
MD
LG