Връзки за достъпност

Извънредни новини

София Ключкова, която знае как да брани правото си на информация


София Ключкова
София Ключкова

Въпреки че вече е на 78 години, тя е известна във Велинград като един от най-активните граждани, който от години не спира да подава сигнали и заявления за достъп до обществена информация по различни значими теми в региона. София Ключкова е пенсионирана детска учителка и преди ден беше отличена с грамота от Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) по повод Международния ден на правото да знам.

Тя редовно използва Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за да отправя различни запитвания до държавни органи, независимо дали става въпрос за община Велинград, Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), Басейновата дирекция в Пловдив или някое министерство и дори прокуратурата.

"През тази година благодарение на усилията ѝ прокуратурата успя да събере доказателства и да събори в съда заповед на РДНСК която оставя в сила скандално решение на община Велинград отпреди години, узаконяваща хем незаконен двуетажен ресторант, който отгоре на всичко попада и в защитения парк "Клептуза", разказва журналистът и координатор на ПДИ Тодор Гроздев, който номинира Ключкова за награда.

"Ако вие не воювате за информация, няма кой да ви помогне", обича да казва Ключкова на децата си и им дава личен пример като често отправя въпроси до Народното събрание чрез депутати от Пазарджишкия избирателен район.

Тя вярва, че всеки човек има правото да получи информация, но то не винаги е гарантирано, а хората сами трябва да се борят за него. Причината е, че някои институции дават формални отговори, само за да отчетат, че са изпълнили закона.

"Писала съм писма и съм получавала отговори от Президентството, от Министерския съвет, от различни министерства и агенции. Като граждани трябва да знаем, че не би трябвало да е проблем да контактуваме с депутати, въпреки че те често взимат решение дали да помогнат по даден проблем на база на това дали си член на тяхната партия, а не трябва да бъде така. Последният положителен пример е Министерството на здравеопазването, до което подадохме сигнал, че Вътрешно отделение в нашата болница е без лекари", разказва Ключкова пред велинградския сайт "Темпо" преди седмица.

Наред с активната си дейност, подкрепяща достъпа до обществена информация, възрастната дама е основно лице на създадения през 2007 г. Инициативен комитет "Да поработим за Велинград". Освен това, от години посещава заседанията на местния Общински съвет.

"Наблюдавам, че в управлението на общината с всеки следващ мандат влизат все повече хора, които нямат нужното образование и житейски опит, безразлични са към проблемите, а това не е добре. Държавата има неправилна политика – мисля, че които бъдат избрани за общински съветници, трябва да минат курс на обучение, за да не ни управляват необучени хора. И да знаят, че са избрани от народа и трябва да защитават интересите на народа, а не на партиите, които са настройвали хората как да гласуват", казва Ключкова.

Гражданската активистка не крие разочарованието си, че въпреки информационната ера, в която живеем, много хора всъщност остават неинформирани за проблемите на общността и града си: "Има компютри и интернет, но и там това, което хората трябва да знаят за града, често го няма. Няма ги и контактът, общуването между хората. Но въпреки всичко трябва да отстояваме правото да знаем и да го използваме в полза на града и обществото."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG