Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръст на новооткритите случаи на COVID-19 в България


Нов ръст на заразените с COVID-19 в България. В последния ден на септември новооткритите заболели са 276 души - с 60 случая повече спрямо предходния ден.

Според данните на Единния информационен портал новите случаи са регистрирани при направените 4736 PCR теста. 814 души са в болница, 44-ма от тях са в интензивни отделения.

Най-много положителните тестове - 52, са установени в София, следва Благоевградска област - с 49, и Пловдивска - с 29.

Запазва се тенденцията от миналата седмица броят на установените случаи да бъде над 5% от направените тестове за денонощие.

Излекуваните пациенти от вчера до днес са 150, шестима са починали, сочат още данните от Единния информационен портал. Активните случаи на заразените в България са 5245. Общият брой от началото на пандемията досега е 20 547, а излекуваните са 14 489.

Междувременно преди ден стана ясно, че заради установени случаи на коронавирус в различни училища в страната, в 201 паралелки е преустановен учебният процес. Две седмици след началото на учебната година положителна проба за COVID-19 са дали 110 ученици и деца, посещавали детски градини.

Педагогическите специалисти с установена положителна проба са 74, а карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък, са 140.

Преди ден текстилна фабрика в Айтос беше затворена като противоепидемична мярка, след като 49 души бяха установени като носители на коронавирус. Заради високата заболеваемост на спешно заседание на Областния щаб за борба с COVID-19 в Бургас беше взето решение да бъде поискано към двете болници в морския град да бъдат включени и още лечебни заведения в града, които да обслужват пациенти с коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG