Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тенденцията е за започване на нова вълна". Брифингите на щаба се завърнаха


Националният оперативен щаб отново ще дава брифинги всеки четвъртък, но те ще бъдат водени от здравния министър Костадин Ангелов

България в момента е на 25-о място по заболеваемост от COVID-19 и на 8-о място по смъртност от началото на пандемията в рамките на Европейския съюз (ЕС) и Обединеното Кралство. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който в четвъртък води първия брифинг на Националния оперативен щаб след 5-месечно прекъсване през лятото.

По думите му най-сериозният риск пред здравната система в предстоящите зимни месеци е недостатъчният персонал в болничните заведения, умората на лекарите и медицинските сестри и нарстването на броя на заболелите сред тях. От началото на епидемията през март заразените медицински специалисти са 1152-ма.

Ангелов увери, че на национално ниво са осигурени лични предпази средства за повече от три месеца напред. Наличен е и медикаментът "Ремдесивир", използван за лечение на коронавирусни инфекции. Заявките за октомври са направени и ще бъдат осигурени своевременно. В страната са подсигурени 8415 болнични легла за заразени с коронавирус, от които 7307 са за пациенти без усложнения, а останалите – за интензивно лечение. Първите са запълнени на 10.5%, а вторите – на 4%.

Според обобщените данни на щаба от 15 до 30 септември децата в детски градини с положителен тест са 12, учениците са 117, учителите в детски градини – 14, учителите в училище – 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персонал. Под карантина са 4043 ученици и 116 учители от училища. По думите на здравния министър не се наблюдава висока заболеваемост в детските градини и училищата.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че най-висока заболяемост има в Малта, а тенденцията в Европа е за започване на нова вълна на пандемията. На Балканите най-тежка е ситуацията в Черна гора, която е на второ място в света след Израел по процентна заболеваемост. Затова остават в сила ограниченията за влизане на хора от тези две страни в България.

Директорът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на щаба ген. Венцислав Мутафчийски отчете 96 заразени с коронавирус в армията, от които – 46-има лекари и медицински сестри, както и 10-има курсанти.

Междувременно образователният министър Красимир Вълчев увери, че управляващите не предвиждат цялостно затваряне на университетите и училищата през тази учебна година. По думите му при "сезонните грипни вируси е по-голяма вероятността за по-масово затваряне на училища, но не национално затваряне, а в отделни общини или области". Вълчев обаче уточни, че при затваряне на училища няма да се прекъсва образователният процес, а учениците веднага "ще превключват" на обучение в електронна среда.

"Процентът на учениците, които са заразени, е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени от населението, което е нормално, тъй като учениците боледуват и се заразяват по-малко", коментира още министърът след откриването на новата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От началото на епидемията през март в България са заразени общо 20 833 души, а 825 починаха с COVID-19. По света заразените доближават 35 милиона, а над 1 милион души починаха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG