Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не виждам друго обяснение." Навални обвини Путин за отравянето си


Руският опозиционен лидер Алексей Навални обвини президента на Русия Владимир Путин за отравянето си, което едва не отне живота му. Той припадна на 20 август на борда на самолет по време на полет от сибирския град Томск до Москва. След принудителното кацане в Омск, това той беше транспортиран в берлинската болница „Шарите“. Навални прекара там 32 дни, 24 от които – в интензивно отделение.

Първоначално руските лекари обявиха, че не са открили следи от отрова в организма му, но след това колегите им в Берлин установиха подобен на Новичок нервен агент в тялото му. Техните констатации бяха потвърдени от независими лаборатории във Франция и Швеция, което провокира международно осъждане на случая.

„Путин стои зад този акт, не виждам друго обяснение“, заяви Навални пред германското издание Шпигел в първото си интервю след изписването си от „Шарите“ на 22 септември. Той добави, че няма да „направи подарък“ на руския президент като не се завърне обратно в родината си, след като е напълно възстановен.

„Чувствам се изключително благодарен на всички германци. Знам, че сега звучи малко патетично, но Германия се превърна в специална страна за мен“, заяви още руснакът, добавяйки, че докато физическото му състояние все още се възстановява, „най-важното е, че умствените ми способности са се върнали“.

Кремъл категорично отрече обвиненията за възможно участие в отравянето на опозиционера, обвинявайки на свой ред западните лидери в кампания за дезинформация по случая. Часове след публикуването на интервюто, председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че Навални е бил спасен от руските пилоти и лекари, които са действали бързо в първите часове. По думите му, цитирани от Интерфакс, „само безсрамник може да твърди друго“.

Кремъл засега отклонява призивите на Запада за разследане на съмненията, че отравянето на Навални е дело на руски агенти. Официалната позиция на Москва е, че липсват доказателства в тази посока. Освен това Германия, Франция и Швеция бяха приканени да споделят своите констатации по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG