Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срещу модела "Борисов-Доган-Пеевски". Над 100 интелектуалци с открито писмо за оставки


На 10 септември се състоя един от най-големите протести досега

Над 100 актьори, режисори, музиканти, писатели и журналисти поискаха с отворено писмо оставките на премиера Бойко Борисов и оглавяваното от него правителство, на главния прокурор Иван Гешев, на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, на председателя на комисията по култура към Народното събрание Вежди Рашидов и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Ние долуподписаните, като подкрепяме свободно протестиращите граждани, а не определени политически формации, заставаме срещу:

  • модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото;
  • многобройните корупционни скандали, в които са замесени висши държавни служители, станали причина уважавани световни медии да определят страната ни като „Държава на мафията“, започва писмото.

Имената си под него са сложили 123-ма интелектуалци, сред които актьорите Албена Колева, Валентин Ганев, Васил Василев - Зуека, Деян Донков, Радина Кърджилова, Рени Врангова, Самуел Финци, Силвия Петкова, Христо Гърбов. Искането за оставки е подкрепено от режисьорите Александър Морфов, Боряна Пунчева, Галин Стоев, проф. Иван Добчев, Иглика Трифонова, проф. Маргарита Младенова, Стефан Командарев, Тео Ушев, Явор Гърдев и още други. Сред подписалите са оперната певица Александрина Пендачанска, рок музикантите Васил Гюров и Димитър Кърнев, Никола Груев - Котарашки. В списъка са още журналистите Веселина Седларска и Димитър Кенаров, писателите Георги Господинов, Деян Енев, Захари Карабашлиев и Палми Ранчев. Университетски преподаватели също са се присъединили.

Сред мотивите за исканите оставки са още "използването на прокуратурата като средство за произволна саморазправа на властта с нейни опоненти", "полицейският произвол срещу мирно протестиращи граждани и журналисти", "липсата на ефективна реформа в здравната система, "неефективните действия за подобряване на образователната система", "бетонирането на черноморското крайбрежие", както и "фаворизиране на кича и посредствеността на всички нива" в сферата на културата.

Всекидневните протести започнаха на 9 юли след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов демонстрира как плаж на Черно море е недостъпен за граждани, защото е охраняван заради почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и след влизането на въоръжени и прокурори в сградата на президентската администрация. Исканията на протестиращите са две - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. За събота е насрочено поредното "Велико народно въстание", както организаторите наричат по-големите протести.

Едно разбито табу и 6 сменени министри
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG